Wat drijft jou? Waarom doe je wat je doet? Zo raar dat je soms iets doet en dat je later denkt; ‘Hee zo wil ik helemaal niet zijn.’ Lees hier verder waarom je patronen hebt en hoe je er aan komt. En voor sommigen, hoe kom je er van af.

Ze is nog best jong en ik zie haar groeien. Voor het eerst in zichzelf geïnvesteerd met een coaching traject. Ze is gedreven, doet trouw haar oefeningen. Ze mag experimenteren van zichzelf. Ze beseft dat ze niet in één keer een positief zelfbeeld heeft. Dat is een proces. Een proces van vallen en opstaan. En juist dat proces is net zo leerzaam als haar verlangen bereiken.

Ze begint te lachen om haar patronen waar ze zich bewust van is. Haar patronen van denken dat iets veel te moeilijk is. Dat wat ze zegt niet goed genoeg is. Wat is mijn boodschap aan de ander? Mag ik er wel zijn in het contact met de ander?

Wat drijft jou? incl. waarde oefening

Ook al gaat het stap voor stap, ze maakt al grote sprongen. Bij anderen hoort ze het negatieve geklaag. Vroeger zou ze daarin mee zijn gegaan. Maar dit kost haar nu te veel energie. Dat vertelt ze ook tegen haar vriendin en die bewondert haar om de verandering.

Eigenlijk doe je al je patronen onbewust. Je doet ze al zo lang dat je eigenlijk niet beter weet. Totdat je het anders wil. Dat je bewust wordt dat het je teveel kost. Je gezondheid, je zelfbeeld, financiën, noem het maar op. Mijn taak is om je eigenlijk uit je patroon te halen. Om je bewust te laten worden van wat je doet, hoe je het doet en waarom.

Wat is een positief zelfbeeld?

Wat betekent voor haar een positief zelfbeeld? Wat het is zo’n groot begrip. Het eerste wat in haar opkomt is zelfverzekerd zijn en voelen. En dat voelde ze gisteren ineens! Wow, wat voelde ze zich lekker met haar vrienden. Ze was buiten haar comfort zone gegaan én was gewoon zichzelf.

Voor iedereen is een positief zelfbeeld iets anders. Wat voor de één zelfverzekerd zijn is, is voor de ander nee zeggen. Of meer de ruimte nemen voor jezelf. Voor jezelf zorgen en minder voor de ander. Durven kiezen.

Nu we het beter al haar positieve stappen opmerken, beseft ze dat ze zich kiplekker voelt. Voorheen had ze allerlei gedachten van ‘ben ik wel genoeg, vinden ze me wel leuk.’ Dat is voorbij. Ze had het niet eens door. Ze had intens echt contact, in het nu. Wat heeft ze ervan genoten.

Waarom doe je wat je doet?

De klik is gekomen. Het besef. Ze weet waar het om gaat. Wat je geeft, krijg je ook terug. Haar nummer één waarde is: openheid en eerlijkheid. Haar gedrag, wat ze laat zien, moet ze dan ook in lijn met de waarde uitvoeren. Moeten? Nee, dat wil ze graag. Want haar waarde is haar innerlijke kompas. Wat heerlijk om vanuit die waarde haar leven te bepalen.

Wat zijn waarden?

Waarden zijn veel algemene zaken, zoals respect, eerlijkheid. Over deze waarden hebben we bepaalde overtuigingen in het leven. De ene waarde is belangrijker dan de ander. Je weet vaak niet bewust wat jouw belangrijkste waarde is. Dat doe je onbewust. Soms zijn we dus heel druk met waarden die eigenlijk niet de belangrijkste waarden zijn.

Wat drijft jou?

Ons gedrag, wat we doen is vooral omdat we het gewend zijn om te doen. Net zoals onze patronen. Maar onze patronen zijn dus een uiting van onze waarden. Vaak voelt het ook goed om het te doen.

Wat drijft jou? incl. waarde oefening

Gedurende je leven worden verschillende waarden belangrijk (er). Sommige krijg je waarden mee van je ouders en later ontwikkel je ze door school, vriendschappen en je puberteit. Maar zijn alle waarden die je toen liet zien, nog wel zo goed? Werken ze nog wel voor je? Vaak lopen mensen hierop vast. Als jouw ouders vroeger de waarde presteren heel belangrijk vonden en jij hebt dat overgenomen dan kan dat prima zijn. Totdat je erachter komt dat verbinding met je kinderen, of liefde en contact veel waardevoller is. Dan kom je in de knel.

Wat doe als jouw waarde wordt aangetast?

Ze merkt meteen dat ze dus ook duidelijker moet zijn in haar grenzen. Op haar werk geeft ze helder aan wat ze wel en niet wil. Zoals een opmerking van een collega dat ze iets op een andere manier moet zeggen. Ze wil dat niet want daar voelt ze zich prima bij.
De grap is dat de andere collega dat eigenlijk ook prima vindt. In het achterhoofd heeft ze haar waarde. Zodra een opmerking ‘binnen kwam’ merkte ze dat haar waarde in gedrang kwam. Zou ze wel of niet iets zeggen? Als ze niet zou zeggen, is ze dus niet open en eerlijk. Dus is ze verplicht aan zichzelf om dat wel te doen.

Wat zijn jouw waarden? Hoe vul jij ze in? Kan dat op een andere manier?