Gisteren mijn 3daagse training “In 6 stappen naar een bloeiend leven” afgesloten met fantastische vrouwen. Als laatste deden we een oefening waarin we gingen dromen over ons verlangen/doel, welke activiteiten erbij horen en wat er mis zou kunnen gaan.

Terwijl we de oefening deden vielen bepaalde obstakels gewoon weg. Het verbaasde een deelnemer dat ze dacht geen geld te hebben voor haar droom. Maar als ze zou stoppen met roken, zou ze het geld zo bij elkaar hebben.

Toen ik vanmorgen een artikel las over waarom mensen hun droom opgeven, kwam ook de reden van geen geld hebben voorbij. Deze reden hoor ik vaker.

Ik sprak laatst een schooldirecteur. Hij vertelde me dat de eerste reden die hij noemt om iets niet aan te schaffen geld is. ‘Wij scholen hebben geen geld”. Nog geen tien seconden later geeft hij aan dat als zijn leerkracht coaching nodig heeft, er altijd geld is. “Want het gaat wel om een mens”. Vanuit een ander perspectief is er vaak meer mogelijk.

Er waren veel reacties op het artikel. Best wel veel mensen hebben hun droom op gegeven op enig moment. Ik heb veel geleerd van dit artikel, en ik denk dat het interessant kan zijn om mijn gedachten te delen met jou. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen.

Waarom heb je je droom opgegeven?

Het verdient niet genoeg

Kiki Kemp Coach Utrecht Waarom heb jij je droom opgegeven

Natuurlijk gelooft iedereen dat. Je hebt toch brood op de plank nodig. Of een mobiele telefoon, een gave auto. Dus de meeste mensen denken dus dat  hun droom niet genoeg betaalt. Het klinkt logisch toch? En toch vind ik het jammer om je droom voor geld op te geven. Maar er zit veel tussen het helemaal opgeven of in ieder geval je best te doen om je droom zo veel mogelijk te integreren in je leven.

Hoe zit het met de voorpret om uit te zoeken of je droom uit kan komen. Als jij een lunchroom wilt starten in het buitenland dan heb je toch veel stappen nodig? Dan moet je toch veel uitzoeken? Hoe leuk kan dat zijn? Dan hoef je nog niet je baan op te zeggen, te verhuizen.

De meeste van mijn klanten houden van zekerheid, ik denk dat dat ook in ons DNA zit, zekerheid. Maar naar de droom toe leven met passie en motivatie geeft ook zoveel energie. Ik geloof dat iedereen zijn droom kan waarmaken. En je vindt echt wel een manier om jezelf te onderhouden. Je kan met veel minder dan je denkt.

Ik ben bang om risico te lopen

Wie niet? Maar we moeten allemaal soms een risico nemen. En denk even na wat precies een risico is en hoe heftig dat risico is. Denk even aan je ‘veilige’ baan. Tuurlijk, iedereen kan zijn baan verliezen. Maar denk even een beetje verder. Heb jij controle over de beslissingen die het bedrijf maakt? Tegenwoordig zegt een vast contract helemaal niets meer. Misschien bestaat jouw functie niet eens meer in een paar jaar.

Wat geeft meer risico? Geen controle hebben over je baan, of is het beter om zelf controle te hebben over wat er met jou gebeurt? Vaak is het zo, dat je in het volgen van je droom, je uiteindelijk minder risico neemt doordat je controle neemt over jouw eigen bestemming.

Mijn omgeving doet moeilijk

Niemand weet exact hoe het is om jouw droom te hebben. Dus ga je nu niet druk maken om wat andere mensen denken.

Weet je, de meest succesvolle mensen lijken enigszins gek om hun droom te volgen. Totdat ze succes hebben. Zoek de mensen uit waarvan het waardevol is om kritiek van te krijgen. Zodat je er wat aan hebt. Als dat constructieve opbouwende kritiek is, kan jou dat in jouw droom helpen. 

Je kan niet zomaar een hond worden; je moet geboren worden als een hond

Dat is waar mensen verschillen van andere dieren. We zijn niet geboren met vleugels, maar we hebben een manier om te vliegen gevonden. We kunnen niet onder water ademen, maar we maken zuurstofmaskers zodat we kunnen duiken.

Wij mensen kunnen ons aanpassen, bouwen en we vinden oplossingen.

Je hoeft geen vogel te zijn om te vliegen; je hebt veel werk, aandacht en passie nodig om dat vliegtuig te maken.

Onthoud, er is geen goed excuus om je dromen niet te volgen. Begin vandaag of geef jezelf in ieder geval de kans om er over na te denken.


 

 

Bron: https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/3snwt9/why_did_you_give_up_on_your_dream/
https://www.goalcast.com/2015/11/18/why-did-you-give-up-on-your-dream/