Hoe kom je op dat punt dat je jezelf steeds rotter gaat voelen, minder energie krijgt? Je voelt je geleefd, super druk ben je. Het is misschien nog geen burn out (want dat overkomt jou toch niet?), maar het zou er zo maar eentje kunnen worden. Wil je een burn out voorkomen? Of minder druk zijn? Minder druk betekent minder kans op burn out. Ook jij kan minder druk zijn, ik zal je uitleggen hoe.

Maar eerst, hoe kom je tot dat punt van uitgeput voelen? En waarom vraag je dan geen hulp?

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, als ik het echt even niet meer weet wat ik moet doen, is hulp vragen. En ik voel me dan nog steeds waardevol naar mijn omgeving toe. Ik geef toe, hulp vragen is nog niet zo makkelijk.

De reden waarom mensen graag druk zijn

Voorkom burn out met deze eerste stap Kiki Kemp Coach Utrecht

Als je aan Marleen vraagt hoe het gaat dan zegt ze dat ze druk is. Ze heeft zelf kinderen, past op de kinderen van haar zus, runt een huishouden (haar huis ziet er altijd spik en span uit), kookt altijd en nodigt iedereen uit in haar huis. Daarnaast is ze ook de ideale vrouw, vriendin en dochter. Ik vraag haar of ze iets ook níet kan doen en ze schudt verwoed haar hoofd.

Wat voor een gevoel geeft jou dit drukke leven?, vraag ik haar. Het geeft haar het gevoel dat ze onmisbaar is. Ze krijgt ook zo vaak het compliment dat ze het schaap met de vijf poten is. “Jij? Jij kan alles aan”, krijgt ze dan te horen. Ze is bij mij omdat ze bang is om een burn out te krijgen.

Het geeft haar het gevoel dat ze er toe doet.

Wat zit er achter jou ‘druk zijn’?

Vraag jezelf eens af: welke waarde hang jij aan het feit dat je denkt dat je alles alleen moet doen? Dat je alles in de hand en onder controle moet houden. Dat jij alles moet oplossen en regelen. Voel je je dan waardevoller? Krijg je daar erkenning of liefde voor? Hangt je salaris hier van af?

Een andere mooie vraag die je jezelf kan stellen is: wanneer weet je dat je mag ontspannen, dat je mag relaxen? Dat je je laptop mag dichtdoen en iets voor jezelf mag doen? Wanneer weet je dat het tijd is om aan jezelf te denken?

Het lijkt soms wel dat we verslaafd zijn aan het druk zijn. “Joehoe, kijk mij eens alle ballen hooghouden!”

Van 130 km naar 80 km per uur

Voorkom burn out met deze eerste stap Kiki Kemp Coach Utrecht

Onderzoek het volgende eens bij jezelf. Kan ik me ook waardevol voelen, als ik niet de dag doorkom met 130 km per uur? Is er een mogelijkheid dat ik ook 80 km per uur zou kunnen gaan? Dat ik anderen om hulp zou kunnen vragen zodat zij iets van mij kunnen overnemen?

Hoe zou dat zijn?

Hoe zou je het vinden als je zaken zou kunnen loslaten die anderen ook zouden kunnen doen? Welke taken zouden anderen voor je kunnen doen? Misschien niet zo perfect zoals jij het doet, dus laat dat ook los.

 

Er is niets mis met hulp vragen als je druk bent


Deze tip werkt voor mij het beste

Waar we uiteindelijk naar op zoek zijn is het gevoel van waarde. Mag ik je dan één tip geven? Je bent nog steeds van waarde ook als je niet alles doet met 130 km per uur. Zó druk zijn maakt je niet beter, of waardevoller naar je vrienden of in je werk. Je leven leiden met 130 km maakt je ziek en zorgt voor een burn out.

Door iets langzamer te gaan, kan jij ook floreren. In je leven en in je werk. Dat is nog niet zo makkelijk voor degenen die continue zeggen: maar ik wil werken, ik moet het allemaal alleen doen. Ik wil druk zijn. Maar wat als het niet zo hoeft?

Voorkom burn out met deze eerste stap Kiki Kemp Coach Utrecht

Begin met 15 min pauze te nemen, te relaxen. Kijk een comedy of zo. Je gezondheid moet op nummer 1 staan. Uiteindelijk kan het je je gezondheid kosten.

Ga van uitgeput naar een overschot aan energie

Wat laat jij als eerste los?

Ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan? Om jezelf een 15 min. break te geven?

Ik hoor graag wat je van het blog vond en wat jij gaat doen!

 

Ken jij iemand die te druk is? Deel deze blog dan met hem of haar. Of nodig diegene uit voor een ontspannen gesprek van 15 min. Een wandeling, een fietstocht. Doorbreek je patroon.