Ze baalt enorm.
De tweede keer deze maand al.
Waarom gaat ze niet van haar gevoel uit? Die laat haar eigenlijk nooit in de steek.

Ze wil het zo graag goed doen. Niemand kwetsen. Iedereen in haar team in haar waarde laten. Alleen soms moet je beslissingen nemen.

Een korte, licht overdreven, versie van haar verhaal. Ze praat met haar collega. Leuke vent en goed met vraagstukken. Mijn cliënt is ook expert maar nu leidinggevende.

Cliënt: ‘Ja, ik vind het wel goed geschreven, alleen weet ik niet precies of het wel helemaal gaat werken. Eigenlijk zou ik het denk ik anders doen, maar goed jij bent de deskundige. Jij hebt ook vast veel langer over nagedacht dan ik. Ja sorry hoor maar, ik weet het niet.’

Herkenbaar?
Ze voelt dat het niet goed is. Alleen vertrouwt ze niet op haar gevoel. Ze checkt het bij anderen. Die komen met precies dezelfde punten. Met hen in haar achterhoofd gaat ze terug. Ze durft te zeggen wat ze voelt.

Uiteindelijk een fantastisch stuk.

Eind al goed. Alleen is er veel tijd verspild.

Ze weet het feilloos. Ze mag op haar gevoel leunen.

Krachtiger communiceren

We gaan aan de slag met de woorden die ze gebruikt. Die haar minder krachtig doen communiceren.

Wij vrouwen zijn meesters in om-de-kern-heen blijven draaien. Om uiteindelijk heel voorzichtig ons punt te maken.

Ik ben benieuwd. Hoe zit dat bij jou?

Vermijd deze woorden en je komt meteen krachtiger over.

1. ‘Eigenlijk.’
‘Ik ben het er eigenlijk niet mee eens. Eigenlijk zou ik het anders doen.’ Het lijkt net alsof je verbaasd bent over jezelf.

2. ‘Bijna/min of meer.’
‘Ik zou bijna geneigd zijn om dat te doen’. Het is duidelijk dat je je niet prettig voelt. Als jouw leidinggevende zegt: “Ik heb min of meer het idee dat we het op deze manier moeten aanpakken.” Hoe zou dat bij jou overkomen?

3. ‘Sorry, maar..’
Veel vrouwen gebruiken deze. “Eh sorry, maar heb je even? Sorry dat ik je lastigval, maar…” Het is alsof je niet mag bestaan. Vaak slaat die sorry ook nergens op. Nutteloos verontschuldigen terwijl je je afvraagt of je dat echt moet.

4. ‘Alleen.’
Dit is de nummer 1 van de woorden die vrouwen gebruiken. Als we onzeker zijn of ons niet krachtig voelen. Deze floept ertussenin. Je bent bang dat je iemand kwetst. ‘Ik vroeg me alleen af. Ik wil alleen even checken.’

5. ‘Even’.
Hier betrap ik mezelf ook wel op. ‘Ik wil het heel even hebben over…’ of ‘Ik wil even wat zeggen..” Hoe krachtig klinkt het als je zegt: ‘Ik wil het hebben over het vraagstuk.’

6. ‘Afstand nemen.’
‘Ja ik kan me vergissen, maar’ of ‘Ik ben geen expert op dit gebied’. ‘Ik heb zo maar een idee’. Je denkt onbewust: Wie ben ik om mezelf die expert status te geven? Als jij gestudeerd hebt, dan ben je een expert. Een idee hoeft nog niet perfect te zijn. Je kan ook zeggen: ‘Ik heb iets bedacht, laten we hier over sparren.’

7. ‘Toon omhoog.’
Ken jij vrouwen die aan het einde van de zin omhooggaan met hun stem? Met een vraag stellen gaat je stem al omhoog. Dit is nog hoger waardoor het twijfelachtig klinkt. Het klinkt alsof wat je zegt niet zinvol is.

8. ‘Slaat dit ergens op’.
Dit is een poging om te checken of mensen jou begrijpen. Eigenlijk ga je er al vanuit dat ze in de war zijn van jouw verhaal. Het lijkt alsof je er maar wat op los kletst. Als je wilt weten wat jouw publiek ervan vindt: ‘Wat vinden jullie?’ of ‘Hebben jullie vragen?’

9. ‘Te snel praten.’
Sommige theoretici zeggen dat vrouwen dit vooral doen omdat mannen hen vaker onderbreken. Ze praten zonder pauze. Een opeenstapeling van woorden. Het komt jachtig en onzeker over. Probeer in zinnen te praten met pauzes. Geloof me, je komt betrouwbaarder over.

10. ‘Een mening als een vraag stellen.’
‘Ik wil die keuken’ wordt ‘Wat denk je van die keuken?’. Niet slecht tenzij jij heel graag die keuken wil. Een vraag kan goed zijn. Of gebruik je de vraag omdat je bang bent voor confrontatie?

Let maar eens op je eigen woorden of van vriendinnen. Soms klinken we als een worsteling. Een worsteling tussen mening geven en niemand willen kwetsen.

Mijn cliënt haalt zichzelf naar beneden met haar woordkeus.
Eeuwig zonde voor deze briljante vrouw denk ik dan.
Gelukkig heeft ze het nu in gaten.

Extra gratis informatie over krachtig communiceren

Voordelen training Kiki Kemp4 simpele technieken om jouw spreekgewoontes te veranderen
Voordelen training Kiki KempEen checklist met 7 tips om in je emails ook krachtiger te communiceren
Voordelen training Kiki KempEen screenshot met alle woorden in één oogopslag voor op je mobiel

Download hier alle tecknieken, checklist en screenshot

 

 

Wie is Kiki? Kiki Kemp is een life coach en trainer op identiteitsniveau. Haar missie is dat je alles kan bereiken wat je wil. Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten. Ze coacht jou in beweging naar jouw gewilde leven. Ze organiseert Challenges om je doel te halen. Ontwerpt trainingen waar In Harmonie met Jezelf de belangrijkste focus is. Niet alleen vanuit je hoofd en met je handen. Vooral ook met je hart. Leef je leven en voel je heerlijk. Rust, positieve focus en lachen! Elk probleem wordt makkelijker als je er om kan lachen.

Bron: Tara Mohr, Playing Big