Ik had vroeger zoveel moeite met kritiek krijgen. Jarenlang vond ik dat het ergste. Ik deed net alsof ik er heel goed tegen kon. Ik vroeg ook altijd om feedback. Ik pijnigde mezelf gewoon. Ik snakte naar erkenning en waardering. Zodra iemand mij kritiek gaf, was het een bevestiging dat ik niet perfect was. Daar heb ik zoveel moeite mee gehad.

Als iemand mijn commentaar gaf over wat ik deed, of zei, ging ik mezelf meteen verdedigen. Hard proberen om mijn perfecte beeld niet te ruineren. Ik kon het niet aan, het deed veel pijn. De gedachten die dan door mijn hoofd gierden. Dat duurde dagen en nachten zonder slaap. Het maakte me gefrustreerd en boos.

Zo gaat het dus bij perfectionisten. Of bij ons vrouwen die alle ballen hoog willen houden. Zoveel mogelijk doen, bereiken en iedereen gelukkig houden. De behoefte om perfect te zijn is zo sterk dat kritiek krijgen dramatisch is. Zelfs de goedbedoelde kritiek.

Die negatieve stem in jezelf zal terugvechten. Ze beaamt dat het klopt dat je niet perfect bent.

Nu gaat het goed met het ontvangen van kritiek. Ik heb geleerd mijn Kritische Ik rustig te houden. Niet te veel luisteren naar haar. Een paar dingen die helpen wil ik graag met je delen. Ik haal nu zelfs voordeel uit de kritiek.

1. Ik zit meer in het nu

In het nu Kiki Kemp

Door meer in nu te zitten maak ik me minder druk om de toekomst. Ik maak ook minder gebruik van vroegere ervaringen (“Oh shit, die kritiek heb ik eerder gehad. Zie je wel, het is vast waar”).

2. De goede bedoeling zien

Bij kritiek niet direct in de emotie gaan zitten. Ik bekijk het van een afstandje. Wat zou de goede bedoeling zijn achter deze kritiek? Bijna altijd zie ik dat men mij oprecht wil helpen. Of ik vraag mezelf: “Hoe kan deze kritiek me helpen?” Dat maakt me zachter naar die persoon en mezelf toe.

3. Ik ben niet mijn gedachten

Dit was echt een grote voor mij. Ik geloofde alles wat die Kritische Ik te zeggen had en ik twijfelde nooit aan haar. Ik ben niet mijn gedachten, dat is een deel van mij. Dat deel wil me beschermen (hierover binnenkort meer).

En tja…
Dan ben ik nog steeds mens.
En niet van steen.
Dus komt kritiek nog steeds binnen.
Ik ga er alleen veel relaxter mee om.

Wie is Kiki? Kiki Kemp is een life coach en trainer op identiteitsniveau. Haar missie is dat je alles kan bereiken wat je wil. Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten. Ze zet jou in beweging naar jouw gewilde leven. Ze organiseert Challenges om je doel te halen. Ontwerpt trainingen waar In Harmonie met Jezelf de belangrijkste focus is. Niet alleen vanuit je hoofd en met je handen. Vooral ook met je hart. Leef je leven waar jij je heerlijk voelt. Rust, positieve focus en lachen! Elk probleem wordt makkelijker als je er om kan lachen.