"Ik vertrouw er op dat het goed genoeg is"

- Kiki Kemp

kiki-kemp-2-jaar

Deze foto werd van de hele familie gemaakt. Het duurde me te lang dus, toen de fotograaf klikte,  stapte ik uit die foto. Ik was twee jaar.  Als kind was mijn zelfstandigheid belangrijk. Vrijgevochten en actief. Ik durfde alles.

Toch hoorde ik vaak dat het niet goed was. Zo hoor je niet te zijn. Door anderen werd ik gezien als te druk en ondeugend. Vanuit mildheid zeg ik nu dat ik gewoon lekker enthousiast was, altijd in voor iets nieuws. Geen saaie dag met mij.

Weet je wie me wel zagen?

De kinderen die er niet bij hoorden. Het Chinese meisje, of het meisje dat niet goed mee kon komen. Die zagen mij, omdat ík hen zag. Als zij gepest werden kwam ik voor ze op. Als ze iets niet snapten, legde ik het uit. Wel 100 keer als het moest.

Ik motiveerde hen om zich te laten horen. Op een eerlijke en humorvolle manier.  Ik voelde intuïtief aan dat zij zoveel in zich hadden.

De verandering bij hen was verbluffend. Ze begonnen ook weer hun kwaliteiten te zien en te voelen.

“Als ik het kan, kan jij het ook. Het vergt alleen wat moed en doorzettingsvermogen.”

Van moeten naar mogen zijn

Onbewust heb ik me altijd gerealiseerd dat ik helemaal niet moet zijn volgens anderen, maar dat ik mag zijn. Ik ga niet meer mee zoals het hoort, ik bewandel mijn eigen pad.

Tja, sommige keuzes waren wellicht niet de beste. Vanaf mijn twaalfde 5 middelbare scholen gezien. Had misschien makkelijker gekund. Heb daardoor wel veel mensen leren kennen. Ik ben beter op kleine scholen waar persoonlijk contact nog aanwezig is.

Dat moment dat je beseft..

“Ik heb een soort ‘zure versie’ van mezelf gemaakt. Geen voldoening in mijn leven. Dromen kon ik goed,  maar iets realiseren?

Eén ding wist ik wel; dit is niet de manier waarop ik wil leven.  Ik was zo negatief. Ik was zo bezig met een hard oordeel over mezelf te geven. Ik zag mijn positieve kwaliteiten niet meer. Totale onrust in mijn hoofd.  Luisterde teveel naar andermans mening.  Ik voelde dat ik overal tekort schoot. Niets was goed genoeg.

Ik ben in 2000 naar Honduras gegaan om daar met kinderen te werken. Deze ervaring heeft mijn leven veranderd.

Dit ben ik nu

Kiki Kemp

‘Niet kunnen’ bestaat nu gewoon domweg niet. Ik maak nu zelf mijn keuzes.

Krachtig zijn is top, maar wel met de juiste zachtheid naar mezelf.  Ik ben milder naar mezelf en anderen.  Het hoeft niet perfect te zijn. Falen? Ik ga nog heel veel falen. Maar wie niet waagt dit niet wint. Ik ben bereid het risico te nemen, zolang ik mezelf maar ben.

Kwetsbaarheid en angst lopen hand in hand op zo’n moment. Maar als eenmaal echt je zelf bent, wow, dan ben je gewoon onwijs trots op jezelf. Want dan ben je vanuit je eigen waarden voor jezelf opgekomen. Dat is niet zwak, dat is sterk.

Dit is wie ik ben en dat is prima

Van moeten naar mogen

Van perfect naar “het is goed zo”

Van krachtig hard naar kwetsbare kracht

Ik vertrouw er op dat het goed genoeg is wat ik doe

Wat ik geloof over jezelf zijn?

Echt jezelf zijn vergt moed. Jezelf durven laten zien en je kwetsbaar opstellen.  Dat zal soms nog ongemakkelijk zijn. In sommige situaties lukt het niet. Maar het is een proces. En juist dát proces van vallen en opstaan biedt evenveel als dat van moedig zijn en jezelf laten zien.

Door met humor, een afstandje naar te kijken ervaar je complete rust in jezelf.  Je leert te vertrouwen dat het gewoon goed is. Je gaat van moeten naar mogen. Domweg genieten van het leven, jezelf en iedereen om je heen. Daar moeten we allemaal voor gaan toch?

Laten we iets afspreken

Mijn klant is een onwijs dappere zelfstandige vrouw. Alleen voert ze een ontzettend interne strijd. Aan de oppervlakte heeft ze het best voor elkaar. En ze wil ook niet klagen. Maar ze weet dat er meer energie, meer geluk in haar leven kan zijn. Maar ja, wie is zij om dat mogen vragen? Ze heeft echt goede ideeën, maar krijgt tegengas van iedereen. Het is zo’n innerlijk gevoel van onvrede en onrust. En wat een verademing als ze bij mij komt. Ik zie de opluchting op haar gezicht. Gelukkig, ze hoeft het niet zelf te doen. Wat fijn, hulp vragen is toch niet zo eng.

Wat je nog niet weet van mij

 

Eén droom is uitgekomen en de ander komt nog uit

Ik probeer zo veel mogelijk dromen uit te laten komen. Zo zijn we op reis gegaan naar Thailand en Bali. Met onze twee dochters, fantastisch. 6 weken alleen met mijn gezin. Onze volgende reis is hopelijk naar Sri Lanka (eerst geld opzij zetten). In mijn coaching carrière droom ik stiekem van grote zalen met zoveel mogelijk vrouwen. Hen te raken en ze te bewegen om echt zichzelf te zijn.

Ik ben moeder en vrouw van…

twee dochters (4 en 5) en samen met Peter. Leren kennen in 2007 en nog steeds gek op hem. Hij vindt zichzelf heel grappig (ik hem ook maar dat zeg ik niet te vaak natuurlijk)

Koningin Máxima en ik

Ik heb een brief geschreven naar Koningin Máxima over haar negatieve stemmetje in haar hoofd. Ik ben zo benieuwd hoe zij daar mee omgaat. Heb nog niets gehoord, helaas.  Denk je dat ze iets laat horen?

B & B

Je kan mij ten alle tijden wakker maken voor bier en bitterballen. Lekker borrelen met elkaar. Openhaardje aan, goede gesprekken, lachen tot je er bij neer valt. Heerlijk.

 

Wat anderen over mij zeggen

“Ik was moe, kon nergens mijn draai vinden. Nu heb ik meer rust in hoofd en lijf. Met plezier weer naar mijn werk ga. Het stemmetje in mijn hoofd ben ik niet en kan ik negeren.”

Pam Ladage, 36 jaar

Leerkracht, Nieuwegein

Ik ben me bewust van mijn eigen manier van handelen. Kiki maakt je bewust van keuzes die je maakt en waarom je ze maakt. Je wordt je volledig bewust van obstakels. Ze houdt een spiegel voor.

Hanneke Heeren, 28 jaar

Campagne Manager, Amsterdam

Ik heb meer rust en energie! Het traject heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Het heeft mij ‘gedwongen’ tot actie ondernemen. Ik heb zelfvertrouwen op bepaalde gebieden terug gewonnen.

Kim Krauwel, 31 jaar

Senior Project Manager, Amsterdam

Laten we iets afspreken