Heb jij ook zo’n hard oordeel over jezelf. Zo kritisch op wie je bent?

Ik had dat ook. Soms zo onzeker door vele verkeerde hardnekkige beperkende overtuigingen.

Het harde oordeel over mezelf

Mijn oordeel was hard. Er speelde zoveel zaken:

•    Vertrouwen en wantrouwen
•    Ophouden en breken
•    Macht en hulpeloosheid
•    Daar, straks, hier en nu
•    Kracht en kwetsbaarheid
•    Controle en overgave
•    Buiten en binnen

Ik besef me dat ik, de “irritante, lastige, minpunten van mij”, ook moet onderzoeken. Al deze tegenstellingen hierboven, ik ben ze allemaal. Ik wilde de andere kant ook leren kennen. En ze integreren in mijn leven.
“mijn passie en wat me van binnen blij maakt, zal me helpen mezelf te voelen’ Dan gaat de energie stromen.

Kiki Kemp Coach Utrecht Hard oordeel

Het vertellen, voelen, herleven, ervaren van betekenisvolle verhalen is automatisch helend. De meest heftige ervaringen worden mijn inspiratie.

Ik leer dat als je jezelf wil worden, ligt dat dus ook in contact met je schaduw, je overtuigingen en je negatieve ervaringen.

Het is belangrijk om die andere kant ook te onderzoeken. Dan word je heel. Niet door er van weg te gaan.
Hoe eng het ook is!

Honduras 2001

Ruim 17 jaar geleden woonde ik in Honduras. Ik gaf les aan Hondurese kinderen. Basisschool les maar dan in het engels. Ik begin daar met hardlopen en na drie maanden loop ik een uur. Samen met mijn dierbare vriendin Lati (overleden in 2009).

Opeens krijg ik spierpijn in mijn rechter kuit en ik besluit rust te nemen. Die rust is goed. Op het moment dat ik terugkom in Nederland komt die pijn in alle hevigheid terug.

Wat volgt is een zoektocht naar de oorzaak. 17 jaar lang. Tot op heden weten ze niet wat het is en heb ik nog steeds pijn. 

Kiki Kemp Coach Utrecht Hard oordeel

(Lati rechts, ik links)

Mijn pijn is een life changing moment geweest voor mij. Sinds 2001 heeft alles in het teken gestaan van mijn pijn. De keuzes voor banen (ik sta niet meer voor de klas) en het hockey op hoog niveau moet ik laten varen.

Elke keuze die ik toen maakte, over wat dan ook, had te maken met mijn benen.

Had het vriendje wel genoeg begrip voor mijn benen? Kon hij goed naar mijn zoektocht luisteren? Alles stond en werd getest aan mijn benen.

Niet gezond natuurlijk. Want het ging om alles, behalve over contact zoeken. De verbinding met mezelf en met de ander.

Een masker door mijn oordeel

In de puber- en studentenjaren “helpt” die gedreven, harde, ‘niet lullen maar poetsen’-houding mij enorm. Het is mijn overlevingsstrategie. Het helpt me met mijn benen. Ik blijf positief. Ik ga de strijd aan met de bekrompen doktoren, ik blijf volhouden. Ik geef niet op. Nooit.

Ookal heeft die harde kant mij ook veel gekost, mijn leven met mijn benen had ik op geen andere manier willen doen. Het heeft mij zo veel gebracht. Ik zou nooit coach of trainer zijn geworden zonder mijn benen. Ik heb moeten kiezen tussen een carrière of mijn kinderen. De keuze was snel gemaakt.

Nu ik moeder ben zie ik wat voor een openheid en heelheid mijn kinderen hebben. En dat ik dat gaande de jaren verloren heb en gelukkig weer gevonden.

Al die jaren heb ik me verschuild achter een masker. Een masker van terugtrekken, afhankelijkheid, machtsstrijd, en het vermijden van contact.

Ik klampte me vast hieraan en dacht niet meer dat het ook anders kon. Ik leefde met een masker en was vergeten dat ik een keuze had. Allemaal om de pijn niet te hoeven voelen.

Maar nu op dit moment, hoef ik niet te kiezen. Mijn leven gaat zo als ik het wil.

In harmonie met mezelf, mijn omgeving en mijn kinderen.

Wat is een bepalende ervaring in jouw leven geweest?