Denk je soms, had ik maar nee gezegd? Waarom doe ik dat toch steeds? Het gebeurt je op je werk, in je vriendschappen of gewoon in je dagelijks leven. Dan baal je achteraf. Jij zit vervolgens tot laat te werken. Terwijl je dat heerlijke avondje op de bank had bedacht. Of je moet weer excuses vinden om toch nee te zeggen.

Hoe vaak gebruik jij een leugentje om nee te kunnen zeggen?

Het is best moeilijk voor sommigen om nee te zeggen. Saskia is bij me. Ze wil meer zelf bepalen hoe zij haar leven invult. Ze laat zich vaak leiden door wat anderen bepalen.

Haar coachvraag- “Ik wil meer ruimte innemen door zelf beslissingen te nemen.

Om haar coachvraag te realiseren wil ze eerst nee durven zeggen. Als haar collega’s een vraag stellen via de mail, kan ze het een beetje uitstellen. Ze kan er dan rustig over nadenken. Maar eigenlijk, beseft ze als ze dit vertelt, zegt ze toch ja. Het hangt er ook van af wie de mail geschreven heeft. Als het iemand is die voor haar hiërarchisch hoger staat, is ze geneigd meteen ja te zeggen. Ze voelt zich al snel lager in de rangorde staan. Dus ook via de mail is nee zeggen nog niet zo makkelijk.

Nee zeggen als iemand het direct vraagt

Of als ze naar haar bureau komen lopen en het op de man af direct vragen. Ze denkt dat diegene dan een positief antwoord verwacht. Dan is het nog moeilijker om nee te zeggen.

Ik vraag haar waarom dat moeilijker is.
Ze wil niet teleurstellen. Ze wil graag voor iemand zorgen.

Welke angst zit daar dan achter?
Ze is stil. Haar ogen vullen zich met tranen. “Tja, ik wil gewoon ok gevonden worden.”

Nee zeggen Kiki Kemp

Er “eerst over nadenken” is geen optie voor ja-zeggers

Het liefste wil ze zeggen dat ze er nog over na wilt denken, maar dat lukt haar niet. Dat komt op dat moment helemaal niet in haar op. Haar eerste bijna onbewuste reactie is meteen ja zeggen. Zonder na te denken zegt ze ja. Ookal weet ze niet of het haalbaar is. Het zijn ook dingen die ze eigenlijk helemaal niet wil doen. Soms kán ze het niet eens. En toch zegt ze dan ja.

Ik vraag haar hoe ze zichzelf het liefste wil zien gedragen.
We verbeelden ons in dat ze na 3 maanden coaching helemaal de persoon is die ze wil zijn. Verbeelden kan ze goed! Ze gedraagt zich dan als gelijke met haar collega. Want nu ervaart ze hem als hoger. Dat maakt haar kleiner. En durft ze veel minder.

Ze heeft ook het idee dat ze haar niet goed genoeg vinden. Ze schat zichzelf veel lager in. Maar in haar verbeelding staat ze gelijk. Sterker nog, ze is dan ook assertiever. Dan stelt ze vragen. Geeft ze haar mening. Heel misschien vraagt ze een verhoging. Want eigenlijk, diep van binnen, kan en is ze veel meer.

Ik vraag haar een collega naast haar bureau voor te stellen.
Ze ziet zichzelf wel ja zeggen (“ het hoeft niet continue nee te zijn”). Maar dan met de vervolgvraag welke andere taken ze kan laten vallen.

De kunst van nee zeggen:

* Lieg niet,

* Maak geen excuses,

* Ga niet overdreven alles uitleggen en jezelf verdedigen.

Zeg gewoon nee.

Drie oefeningen om nee te zeggen

  1. Ja –  met een zin er achter

Aangezien je eerste reactie ja is, houden we gewoon het woord ja als begin.

Bijvoorbeeld:

  • Ja dat wil ik wel doen, maar ik wil dan eerst mijn prioriteiten duidelijk hebben. Zullen we daar naar kijken?
  • Ja dat zou kunnen, ware het niet dat ik nu te veel werk heb liggen.
  • Ja normaalgesproken kan dat, maar nu niet. Wellicht kan iemand anders je helpen?
  • Ja, dat kan, deze week lukt het echter niet. Ik kijk even wanneer ik het voor je klaar kan hebben.

2. Verbeeld je in waar je graag ja tegen wilt zeggen

Ik las laatst deze quote: “Als je ja zegt tegen anderen, zeg je nee tegen jezelf”(Paul Coelho).

Bekijk het eens van die kant. Als jij moet overwerken ’s avonds. Wat had je liever willen doen? Gezellig met je vriendinnen een hapje eten? Of lekker sporten?

Samen met Saskia gaan we  in het gevoel zitten van waar ze ja tegen wil zeggen. Dat verbeelden doen we met heel het lichaam. We zien het ons doen, ruiken , voelen. Alles erom heen is belangrijk. Ze ziet de mensen om haar heen, haar eigen gedrag en hoe ze het wil uitvoeren. Dat geeft haar ook energie om nee te kunnen zeggen. Het ja zeggen tegen haar verlangens weegt nu zwaarder. Dat maakt het makkelijker om nee te zeggen.

3. Kies eerst iemand die veilig voelt om nee tegen te zeggen

We spreken af naar wie ze als eerste nee gaat zeggen. Want ze voelt zich angstig als het meteen tegen haar baas is. Het is fijn voor haar dat we aan het oefenen gaan. Stap voor stap. Dus eerst bij degenen waarvan ze weet dat het ok is. Haar moeder. Dan haar vriend. De sprong naar haar baas is veel te groot voor haar.

Ik besef me dat ze hele kleine succesjes nodig heeft. Vaak heb je in het begin succes maar val je vaak terug in je oude patroon. Aangezien Saskia zeer kritisch is op zichzelf zal ze zichzelf ook hard gaan aanpakken.

Ze beseft ook dat de komende tijd spannend voor haar gaat zijn. Ze voelt angst. Met de OBA oefening gaan we even naar haar angst. We gaan de angst niet uit de weg. Het is heel normaal als je wilt veranderen dat je angst voelt.

Nee zeggen Kiki Kemp

Welke kwaliteiten kan je inzetten als je nee gaat zeggen?

Welke kwaliteiten kan ze gebruiken om nee te zeggen? Ze komt er achter dat ze eigenlijk heel veel wilskracht en, zoals zij het noemt, vuur in zich heeft. Die houding, dat gevoel kan ze gebruiken om die kleine stappen te zetten die nodig zijn om haar angst kwijt te raken. We gaan terug naar momenten waar ze kracht en vuur voelde. We maken dat gevoel zo intens mogelijk. Dat gevoel gaat ze elke dag naar werk oproepen. Ze kan zich dan zeg maar wapenen.

Nee zeggen? Deel het met anderen!

Haar angst was heel groot, want het beeld van nee zeggen had ze gerelateerd aan het beeld van een boze baas, haar baan verliezen en helemaal in de put zitten. Nu we het beeld van haar moeder en vriend hebben valt er al een last van haar schouder. Ze gaat hen ook vertellen dat ze op hen gaat oefenen. Ze weet nu al dat haar vriend dat helemaal ok vindt. Die zegt namelijk al dat ze gewoon nee moet zeggen.(tja, anderen weten het altijd beter)

Hoe gaat het nu met Saskia
Na twee weken komt ze terug en vertelt trots tegen wie en wat ze allemaal nee heeft gezegd. Vooral het verbeelden en het van te voren voelen werkt al heel goed voor haar. Haar baas had ook al de verandering in haar gemerkt. Hierdoor heeft ze vertrouwen dat ze ook tegen hem anders nee kan gaan zeggen. ‘Die pakt ze ook nog wel even aan’.

Missie geslaagd, nu volhouden!