De vraag die klanten mij altijd stellen is:

Hoe kom ik uit die negatieve spiraal van gedachten?

Ja, wat is dat moeilijk hè. Die gedachten die beheersen soms je leven, je gevoel en je geluk. Tuurlijk, weet je wel dat je positief moet denken. Maar het lukt niet altijd. Het moment dat je in je bed gaat liggen.

De dag komt als een slechte B-film voorbij. Had ik dát maar gezegd. Waarom doe ik dat steeds weer? Ik baal van die collega en waarom laat ik me altijd verleiden tot die acties.

Voor je het weet lig je uren te malen in je bed. Ga je uit je bed, lees je wat, probeer je je zinnen te verzetten. Hoop je maar dat je in slaap valt.

Negatieve gedachten bij iets nieuws beginnen

Sommigen krijgen dat negatieve gevoel als ze iets nieuws gaan beginnen. Meteen halen die gedachten de eerste positieve energie direct naar beneden. Tja, dan stop je daar ook weer mee. Als klanten bij mij komen, zijn ze soms letterlijk ziek geworden. Die gedachten bepalen namelijk ook hun emoties.

Lichaam en geest onlosmakelijk verbonden aan elkaar.

Hard oordeel geeft negatieve gedachten

Een waterval van gedachten, emoties komen dan naar boven. Vervolgens komt het harde oordeel tevoorschijn. Ik kan het niet of ik ben het niet waard. Van heel boos zijn op jezelf en daar weer verdrietig van worden. En als je dan verdrietig bent word je daar weer boos op. Zo gaat het als een rollercoaster heen en weer.

Het raakt me zo. Dat verdriet en de onmacht in hun ogen.

Wat doe ik als klanten negatieve gedachten hebben?

Ik laat het verdriet, de woorden, het verhaal ook bij me binnenkomen. Ik laat me raken door de onderliggende gevoelens. Het verhaal achter het verhaal. Het gaat langs mijn eigen ervaringen.

Want het is me zo bekend.

Elk verhaal kan ik op een bepaald vlak herkennen. Het gaat langs mijn kaartenbakje van herinneringen, gevoelens en slechte B-films. Ook ik heb ze gezien. En zette ze vaak op repeat.

Het grote verschil met nu is echter dat ik een diepe teug adem neem. En nog een, en nog een. Totdat het zakt en is geland. Ik gun het gevoel te laten zijn en vraag me dan af: Wat is het verlangen van deze vrouw? Wat is de pijn? Want daar zit altijd de kern. En als vanzelf komt het antwoord naar boven.

Wat kan jij doen als eerste stap als je negatieve gedachten hebt?

Stel nu dat je hetzelfde doet als ik. Even rustig gaat zitten en luistert naar je lichaam. Wat zou er dan naar boven komen? Welk verlangen of pijn? Het geeft niet meteen een oplossing maar je bent wel precies waar je moet zijn. Want achter de woorden is het stil. En daar ben jij. Met al je pijn en verlangen.

Door het te laten zijn, voel je de mildheid naar jezelf toe. Laat het er maar zijn. Het is helemaal goed zo.

Je bent niet je gedachten, je bent veel meer.