Hoe deel jij je jaar in? Volgens een (eventueel opgelegd) takenpakket? Of bepaal jij zelf wat belangrijk is voor het onderwijs en jouw klas?  Of kies je helemaal niet? Ik ben benieuwd waar jij voor staat als leerkracht.

Ik coach leerkrachten om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun carrière, werkdruk en houding in het onderwijs. Nu sprak ik spontaan de juf van mijn dochter. 

De juf komt lunchen

Mijn dochter van vier is stik zenuwachtig. Ze heeft haar mooiste kleren aan getrokken Ik vlecht haar haar. Haar kamer is opgeruimd. Want er komt namelijk een heel belangrijk iemand lunchen. Haar juf. Haar alles. Waar ze bijna nog beter naar luistert dan naar haar moeder.

We bepalen waar de juf komt zitten. Of ik witte zachte en harde bruine bolletjes wil kopen.  En thee, water, melk, karnemelk graag klaarzetten. Want wat vindt de juf lekker?

Kiki Kemp Coach Utrecht - Leerkracht, sta jij achter je keuze

De klok slaat twaalf uur en een stralende dochter klopt op het raam. De juf is met haar meegelopen. Ze gaat voor en wijst precies de plek waar de juf mag zitten. Zelf zit ze er verwachtingsvol naast. Ze wil hetzelfde broodje en is blij verrast dat de juf ook karnemelk drinkt. Ze is zo onder de indruk dat ze niets meer durft te zeggen.

Het is de eerste en laatste keer

Het is haar tweede jaar als kleuterjuf en nog niet eerder is ze gaan lunchen bij een kind.

De juf vertelt. “Ja, dit kan nu nog, maar straks niet meer. Staat niet meer in het takenpakket. Al twee jaar niet meer. Als de directeur dit verplicht in het takenpakket doet,  komen de kleuterjuffen wel.”

Ik kijk verbaasd op. “De kleuterjuf van mijn oudste dochter doet het al twee jaar wél. Terwijl het niet meer in haar takenpakket staat. Ze vindt het dus heel belangrijk voor haar contact met de kinderen. Ze ziet hoe gelukkig het de kinderen maakt. En gaat ze nu stoppen met de bezoekjes?”

“Ja, we moeten één lijn trekken. Het mag niet meer.”

“Maar als zij het nu belangrijk vindt in haar leven als leerkracht, ze daar voldoening uit haalt?”, vraag ik haar.

De juf zwijgt.

Leerkracht, wat is voor jou belangrijk?

Ik vraag door. Ben nieuwsgierig geworden. “Wat is voor jou belangrijk?”

“Tja, ik heb zoveel in mijn takenpakket, ik vind alles belangrijk. Nu maakt de directeur voor mij een keuze en dat is wel zo fijn.”

“Maar wat vind jij belangrijk?”,  vraag ik nog een keer. Ze geeft geen antwoord.

Mijn hoofd zit vol met vragen.

Kan je geen andere dingen schrappen zoals andere taken die je van de inspectie, regering in de maag gesplitst krijgt (obesitas lessen, social media etc)? Want als dit jouw essentie raakt? Als dit er voor zorgt dat jij het onderwijs nog waardevol en fijn vindt? Dat is veel belangrijker dan het takenpakket toch? Hoe zit het met je eigen persoonlijk leiderschap? Wat is voor jou van belang in je werk?

Ik stel de vragen niet. Het is de lunch van mijn dochter.

De leerkracht en persoonlijk leiderschap

Kiki Kemp Coach Utrecht - Leerkracht, sta jij achter je keuze

Ik visualiseer dat ik een  ‘kom op voor jezelf’- speech geef.  Laat je niet leiden door een takenpakket, door wat een directeur of inspectie voor jou bepaalt. Laat je leiden door jouw innerlijke kompas. Je bent een professional. Jij weet wat het beste is voor jou, het kind en de klas. Daar krijg je energie, liefde en waardering voor. Dan sta je nog jaren voor de klas zonder dat je omvalt.

Durf te kiezen. Voor jezelf en waar je voor staat.  Neem verantwoordelijkheid voor je vak.

Is dit te zwart wit? Ik hoor graag jouw mening.

Of gaan we een keer lunchen met witte zachte en harde bruine bolletjes?

 Wat Kiki Kemp gelooft over jezelf zijn

Echt jezelf zijn vergt moed. Jezelf durven laten zien en je kwetsbaar opstellen.  Dat zal soms nog ongemakkelijk zijn. In sommige situaties lukt het niet. Maar het is een proces. En juist dát proces van vallen en opstaan biedt evenveel als dat van moedig zijn en jezelf laten zien.

Door met humor, een afstandje naar te kijken ervaar je complete rust in jezelf.  Je leert te vertrouwen dat het gewoon goed is. Je gaat van moeten naar mogen. Domweg genieten van het leven, jezelf en iedereen om je heen. Daar moeten we allemaal voor gaan toch?

Meer over Kiki