Vergelijk jij jezelf altijd met iemand die het beter of slechter heeft? Vaak vergelijken we onszelf met iemand die er beter voor staat. Je kan er op twee manieren mee omgaan waarbij de ene manier je een gevoel geeft dat je minder bent. Maar het kan ook anders. Ik leer je een andere kijk te krijgen op de ander waardoor jezelf alleen maar groeit.

Ik ben een paar keer bij een Rode Tent geweest. Een groep vrouwen die hun eigen verhalen vertellen over een bepaald thema. Niemand mag reageren op het verhaal, geen advies geven, alleen luisteren. Moeilijk voor veel vrouwen, en dus heel krachtig als het lukt. Het zorgt voor een groep vrouwen die moed tonen, compassie voor elkaar hebben. En dat werkt verbindend.

Terwijl vrouwen ook zo ongelooflijk hard tegen elkaar kunnen zijn. En dan graag achter de rug om. Roddelen op het schoolplein, vrouwen buitensluiten, het gebeurt allemaal. Ondertussen vergelijken de moeders zich weer met andere moeders. En vaak ten nadele van zichzelf. Maar gelukkig:

“Alles is grappig zolang het maar bij iemand anders gebeurt, toch?”

Is kwetsbaar opstellen zwak?

Verhalen vertellen, weten dat je niet beoordeeld wordt, zorgt er voor dat je je schaamte te boven komt. Te horen zeggen dat dat hen ook is overkomen. Of te horen dat je begrijpt hoe dat is.

Ooit had ik Lisa in mijn praktijk en ze durfde zich niet kwetsbaar op te stellen. Daar schaamt ze zich voor, dat vindt ze zwak. In een opwelling geef ik haar een aantal verhalen waar ik me ooit voor schaamde. Ik vraag haar of ze me zwak vindt en hoe ze het vindt om dit te horen. Ze vindt het fijn om te horen dat ik dit vertel. Want dat geeft haar een gewaardeerd gevoel. En nee ze vindt het niet zwak.

Ik hoor dit vaker van klanten, dat ze het prettig vinden om te horen dat ik ook niet perfect ben. Omdat ze zich vergelijken met mij. En ook al vind ik dat fijn om te horen, het vergelijken van hen met mij is toch niet altijd positief. Ik ben wellicht waar zij willen zijn, maar ik ben ook precies geweest waar zij nu staan.

Een omzetdoel van € 1 miljoen

Vrijdag was ik bij een event met 124 vrouwen en 3 mannen (de man van, de zoon van en een verdwaalde man). Het ging over het ondernemerschap en wat daar bij komt kijken. Het was overwegend kwetsbaar opstellen van vrouwen. De spreker had veiligheid genoeg gecreëerd omdat zij eerst aangaf dat het voor haar moeilijk was geweest. Over je twijfels, zaken waar je onzeker over bent en hoe je als coach nog geen ondernemer bent.

Dat vertellen, dat voelen dat het ok is, schept verbinding. Ik zat naast een vrouw die als omzetdoel een miljoen euro heeft. Ik kwam er achter dat ook zij haar twijfels en onzekerheden had. Zij, die in mijn ogen, alles al bereikt had. Ook zij vertelde terloops dat ze nog ook nog niet alles had durven te vertellen. Hoe blij ik met die opmerking was!

Jezelf vergelijken: ook ik doe het

Ik kwam thuis en mijn man Peter vroeg wat ik geleerd had. Ik had vooral van mezelf weer wat geleerd. Ik was me de hele dag aan het vergelijken met mensen die al 5 jaar of langer bezig waren met hun onderneming. Totaal niet realistisch. Ik had ook gesprekken gehad waar in ik veel verder was, daar had ik me ook mee kunnen vergelijken. Maar dat deed ik niet. Of ik had me met niemand kunnen vergelijken en gewoon tevreden kunnen zijn waar ik nu sta.

Ik vergelijk dus net als mijn cliënten mijzelf met iemand die verder is dan dat ik ben. Dat is niet realistisch zou je zeggen. Aan de andere kant; toch is het wel mijn streven. Want wat zij hebben wil ik ook graag.

Jezelf vergelijken: een andere aanpak

Het is op zich niet erg om je te vergelijken met anderen die verder zijn. Als je daar op een open, milde manier mee om kan gaan. Het betekent dat je iemand in beweging ziet. Dat je nieuwsgierig bent. Dat je er achter komt, welke stapjes jij zou kunnen nemen om daar te komen. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Je weet; hee jij stond ooit hier en nu sta jij daar waar ik ook wil staan. Dan is het dus wel mogelijk. Want als jij het kan dan kan ik het ook.

Het wordt pas een probleem als je daar geen vertrouwen in hebt. Als jij telkens jezelf met anderen vergelijkt die volgens jou veel beter zijn. De conclusie is dan snel gemaakt: zie je wel dat ik niets beteken, dat ik niet oké ben.

Door ook wat van mezelf te laten zien in mijn coaching ben ik dus bereid om jou te laten zien hoe het eruit ziet om mislukkingen, teleurstelling en spijt te riskeren en te doorstaan.

Want mijn waarde van jezelf laten zien is groter dan mij te verschuilen.

Ik daag je uit.

Heb de moed om de uitdaging aan te gaan. Jezelf te laten zien, terwijl je niet weet wat de uitkomst zal zijn. Het is niet zwak als je jezelf kwetsbaar opstelt. Ik vind je de moedigste van allemaal. Geef toe dat je jezelf vergelijkt met anderen, ten nadele van jezelf. En begin dan met kijken naar de ander met een open blik. Wat zou je van haar kunnen leren?

Wat heb je te verliezen door dit uit te spreken naar je vriendin, je geliefde of mij? Het is ok om ergens te willen zijn waar de ander ook is. Besef je dat het een proces is en dat je kan leren van de ander. Daarom komen mensen bij mij in de coaching. Ik ben waar zij willen zijn en het is fijn om te weten dat ik daar ook ben geweest.

Weet je, zoals Brené Brown aangeeft: “Vallen doet pijn. En wat je moet durven is: moed blijven houden en je weg erdoorheen weer omhoog voelen.”

Ben jij erbij?

Ik heb een coach nodig om verder te komen met mijn onderneming. Jij hebt een coach nodig die al meer zelfvertrouwen of mildheid heeft. Of die zichzelf is en jij daar ook naar verlangt. Het is niet zwak om te zeggen: ik kan het niet alleen, ik heb hulp nodig.
Heb het lef om te zeggen: ik weet dat ik uiteindelijk zal vallen en toch ga ik er helemaal voor. Wie niet waagt die niet wint, en niet faalt.

Wil je een begin willen maken in meer jezelf te worden, of mij leren kennen? Op dinsdag 31 januari geef ik een workshop waar ik alleen een zaalbijdrage voor vraag. In 2,5 uur geef ik jou “De 6 stappen naar een bloeiend leven”. Elke stap maak ik samen met mijn clienten waar ik fantastische resultaten mee heb behaald.

Ben jij ook nieuwsgierig en heb je het lef om jezelf te laten zien? Om voor jezelf te kiezen? Dan zie ik je daar.

Klik hier voor meer informatie.