Ik had nooit verwacht toen ik dit blog ging schrijven vandaag dat ik zelf zo geraakt zou worden. Geen idee dat ik het zo fijn zou vinden om mijn dankbaarheid te uiten. Ook kan ik me niet inbeelden over de impact van mijn eigen verhaal op mijn leven. En hoe ik mij voel op dit moment.

Ik ben dankbaar.
Omdat ik echt iets kan betekenen.
Voor mijn oma.

“Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt”

Ik lees de tekst op de kaart van mijn dochter en het komt dubbel hard binnen. Want mijn oma (96) heeft niet zo lang meer. Tot januari ging het zo goed met haar. Nu gaat het snel. Ze is vlak bij mij komen wonen waardoor ik haar vaker zie.

Ze heeft me nodig.
Ik mag er voor haar zijn. Dat voelt zo fijn.

Stel je voor dat jij zo oud bent…

Mijn oma accepteert dat ze afhankelijk van anderen moet zijn om gewoon te leven. Om op te kunnen staan in de ochtend. Ze heeft nu iemand om haar aan en uit te kleden. Haar te wassen en naar de toilet te laten gaan. Door een wildvreemde. Die wildvreemde bepaalt hoe laat je uit je bed mag en naar bed gaat.

“Nou ik zou echt kriegelig worden als iemand anders dat bepaalt”, zeg ik tegen haar. “Tja”,  zegt ze dan, “het is niet anders meid. Ik moet toch opstaan want dan kan ik jullie allemaal zien. Ik leer gewoon alle namen van de hulpverleners, zodat het geen vreemden meer zijn.”

Ze vraagt of ik haar wil helpen met naar de toilet gaan. Alles wat ze zelf kan wil ze persé ook zelf doen. Maar dat wordt steeds minder. Wat een schroom je dan moet loslaten.

Ik lees haar de krant voor. Ze wil iets weten over Trump. Terwijl ik voorlees dut ze weg en kijk ik naar haar. Ik stop met lezen en bewonder haar. Wat is ze mooi en sterk. Wat kan ze veel aan. Ze doet haar ogen open en ik ga verder. Ze heeft geen idee hoe mijn hart is open gegaan zojuist. En hoe ik een traan heb laten stromen.

Kan jij goed hulp vragen?

Dankbaarheid toepassen

Hoe zou ik er later in staan? Juist dat vind ik nog niet zo makkelijk. Ik heb geleerd alles zelf te moeten en willen doen. Hulp vragen is zwak geloofde ik. En zie hier, een lesje nederigheid van mijn oma. En dankbaarheid.

Want mijn oma is echt oprecht dankbaar. Voor alle hulp, iedereen die langskomt en zich bemoeit met “dat oude mens”. Ze begrijpt soms echt niet waarom ik en de rest graag willen langskomen. Juist hierom! Zij is zó dankbaar en dat inspireert. Daar wil je bij horen, dat voelt goed.

Dankbaar dat ze mij toelaat in haar afhankelijkheid, want dat heb ik zelf zo te leren. Door je zó te voelen, voel je je gesteund. Echt dankbaar zijn, geeft je verbinding met je hart. Dat heb je soms nodig, want het hoofd neemt vaak over. Mijn hoofd in ieder geval wel.

Oma straalt van nature dankbaarheid uit.  Ze beschouwt niets als vanzelfsprekend. Mijn oma is bijna kinderlijk blij als er weer mensen voor haar komen. Als het weer een zonnige dag is ook al ziet ze amper de zon.

7 tips die ik van mijn oma leer (wellicht ook voor jou leerzaam?)

 1. Mijn oma weet dat ze veel slechter af zou zijn als ze op zichzelf zou zijn aangewezen. Een dus vraagt ze hulp.
 2. Mijn oma denkt voortdurend dat ze veel meer krijgt dan dat ze verdient.
 3. Ze is al dankbaar als we iets voor haar doen, ook al lukt dat niet altijd.
 4. Ze beschouwt haar inspanning als groot, maar niet zichzelf.
 5. Het leven overtreft niet haar dromen, maar wel op een prettige manier haar verwachtingen.
 6. Mijn oma neemt het leven aan dat er voor haar is, ook al is het pijnlijk.
 7. Mijn oma eert haar realiteit en omarmt haar ouderdom. Men zegt dat je je dan minder zorgen maakt. Dat geloof ik wel als ik mijn oma zie.

Jezelf en jouw realiteit  accepteren geeft je toestemming om diegene te zijn die je kan zijn.

Als ik zo om haar heen ben, dan realiseer ik me dat dit nu écht het accepteren van het leven is zoals het is. Koester het, vier het en eer het – alles- van begin, midden tot eind.

Echte ware dankbaarheid voelen is nog niet zo makkelijk

Misschien ook niet voor jou. We zijn snel geneigd te focussen op wat we missen. Of wat andere mensen hebben en wij niet. Terwijl dankbaarheid het gevoel is van waardering voor dat wat we al wel hebben. Het zorgt er voor dat we onze ogen openen voor het leven dat we kunnen vieren, bewonderen en van kunnen genieten. In plaats van het te willen vergeten, negeren of het leven maar voor lief te nemen.

Onderzoek bewijst: 6 feiten over dankbaarheid

Studies hebben laten zien dat dankbaar zijn de tevredenheid, motivatie en energie verhoogt. Je slaapt beter. Het reduceert stress, bloeddruk en verdriet.
Dankbare mensen zijn meer verbonden met hun omgeving, accepteren zichzelf meer en hebben sterkere gevoelens van betekenis en speciaal zijn.

Dankbaarheid toepassen

De feiten:

 • Een dankbaarheidsbrief voorlezen aan een dierbare verhoogt je geluksniveau met gemiddeld 10 %; het schrijven van drie brieven zelfs met 20%.
 • Dankbaarheid neemt toe met de leeftijd: elke 10 jaar dat je ouder wordt, neemt het met 5 % toe.
 • Dankbare kinderen hebben 13% minder conflicten 20% betere cijfers
 • Dankbare mensen hebben een 12% lagere bloeddruk en 10% minder stress
 • Vrijwilligers gaan tweemaal zo hard werken nadat ze zijn bedankt voor hun inspanningen.
 • We zijn dankbaarder voor muziek, koffie en vrienden wanneer we jong zijn. Naarmate onze leeftijd vordert zijn we dankbaarder voor gezondheid, partner en kinderen.

Bron: Psychologiemagazine no 11 – 2015

Zoals je leest, dankbaarheid heeft zoveel voordelen. Waarom is het lastig om het voor jezelf toe te passen?

4 simpele kleine stapjes om dankbaarheid te voelen en te geven

 1. Maak iemand gelukkig. Je kan voor hen zorgen als ze ziek zijn. Het grappige is dat nu ik zo aan het zorgen ben, ik eigenlijk ook gelukkiger ben. Het is fijn om een bijdrage te leveren aan haar leven.
 2. Luister met oprechte aandacht als je vriend (in) pijn heeft
 3. Help je vriend(in) omhoog als hij/zij is gevallen
 4. Aanmoedigen als ze gefaald hebben

Als ik dit zou voorlezen voor mijn oma zou ze gniffelen. Ze zou nuchter reageren van dat het leven gewoon zo is.

Ik vraag haar op de foto te gaan.
“Lachen oma”, roep ik.
” Kind ik kan toch niet gaan huilen nu. Daar heb ik totaal geen reden voor”

Ik hou van mijn oma en ik hoop dat ze nog even bij me blijft.

Ben je er nog? Super. Lang blog hè?

Je kan nog twee dingen doen:

 1. Wil je mij laten weten voor wie of wat je dankbaar bent? Schrijf je reactie hieronder
 2. Wil je zelf dankbaarheid oefenen? Klik dan hier (gratis) :7 bijzondere manieren om dankbaarheid toe te passen in je leven (ook goed voor stress en bloeddruk)