“Ik weet gewoon niet wat ik wil. Echt, ik heb er alles aan gedaan, maar ik kom er gewoon niet achter wat ik wil doen.” Heb jij dit ook? Een leuk leven, maar je carrière geeft je niet genoeg energie. Een sabbatical of allerlei andere banen gehad, maar nog steeds geen echte vervulling? In dit blog geef ik je 6 stappen om er achter te komen wat je wilt. Deze keer gericht op die nieuwe baan. Deze stappen zijn echter ook zeer toepasbaar op jouw leven.

Wat wil ik in mijn leven?

Zo veel mensen om me heen hebben dat gevoel verloren van wie ze zijn. Wat ze nu graag willen op het professionele vlak. Er zijn zoveel redenen waarom je je baan niet meer leuk vindt. Genoeg mensen hebben een hekel aan hun baan, weten niet hoe ze nu energie krijgen.

Na 5 jaar, als coach en trainer, waarbij ik geweldige vrouwen coach met hun uitdagingen van het leven en hun carrière, heb ik zoveel geleerd over weerstand en obstakels. Ik heb een coaching traject ontworpen om te leren veranderen. Om jou te coachen naar een baan die jou gelukkig maakt. Die beantwoordt aan jouw waarden, wensen, vervulling en nog veel meer.

Dus hoe weet je wat je wil?

Gebruik deze 6 sleutels om te ontdekken wat je wil

 

1. Kom uit die doos waar je in vastzit

 

Kiki Kemp Coacht Utrecht

 

Als je vastzit in je baan, dan heb je misschien al bedacht wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Je weet wat je wel en niet kan bereiken. En vaak ben je daar van overtuigd. Het is lastig om van gedachte te veranderen. Zó is het en niet anders. Dit is jouw waarheid. Deze (onbewuste) aannames houden je gevangen in een doos. Mét deksel die goed op slot zit.

Voorbeelden van overtuigingen die je tegenhouden om te ontdekken wat je wil

 • Ik moet €……… verdienen om het leven te leiden dat ik wil
 • Mijn gezin zal niet tegen deze verandering kunnen
 • Ik ben te oud om van baan te veranderen
 • Ik heb het niet in me om mezelf opnieuw te ontdekken.
 • Ik ben een mislukkeling
 • Ik heb niet de goede vaardigen of ik kan niet met de nieuwste ontwikkelingen mee
 • Ik breng niet genoeg waarde mee in een volgende baan
 • Ik ben niet speciaal
 • Ik ben zo moe en overspannen
 • Ik kan niets beter vinden dan deze baan

Hoe kan je nu uit deze impasse komen?

Als je zo vast zit in deze overtuigingen, is het lastig om dit zelf te doen. Je bent dan niet in staat om je potentie en vaardigheden te zien of ontdekken. Zoek iemand op en ga in gesprek over je leven. Zorg dat het iemand is die je hoog hebt zitten qua advies geven en luisteren. Misschien is het wel iemand waar je bewondering voor hebt. Die oprecht samen met jou kan zoeken naar wat jouw mogelijkheden zijn. Kom er samen achter wat jou tegenhoudt om die nieuwe baan te vinden. Om de opties te bekijken die voor het oprapen liggen.

2. Gooi geen oude schoenen hebt voordat je nieuwe hebt gekocht. Kijk eerst wat je WEL en NIET wil in een baan.

Kiki Kemp Coach Utrecht

Je baalt zo erg van je baan, dat je meteen wil opzeggen. Maak deze fout niet. Kijk eerst naar wat je wel wilt in je baan en wat niet. Van welke taken word je gek, gefrustreerd en wil je absoluut niet meer. Je bent wellicht al een tijdje in deze baan of hebt deze richting gekozen. Het is niet allemaal slecht. Ooit heb je gekozen voor de opleiding of baan en maak je gebruik van jouw talenten en vaardigheden.

3. Pak je problemen eerst aan, voordat je verandert van baan.

Dit is echt een ‘verplicht’ onderdeel in mijn coaching. Ik geef je graag als voorbeeld Lena. Zij was bij mij om van baan te veranderen. Maar ze merkte dat ze vooral moeite had met mannelijke leidinggevenden. Ze trok het slecht als ze daar directe (voor haar op een botte manier gebracht) opdrachten van kreeg. Ze reageerde daar vaak emotioneel op, nam het mee naar huis en ging er mee naar bed. Het belemmerde haar ontzettend. Dit probleem had te maken met haar vader en hoe ze opgevoed was. Dit moest eerst opgelost worden voordat ze een andere baan ging zoeken.

Eerst moet je aan jezelf werken, anders val je in dezelfde valkuil bij de volgende baan.

Lena heeft, terwijl ze haar oude baan nog had, eerst leren omgaan met haar baas en hier super mooie stappen in gemaakt. Bij haar sollicitatiegesprek zat ze tegenover twee mannen. Wat ze normaalgesproken intimiderend zou vinden, ging het gesprek fantastisch en is ze meteen aangenomen. Haar grote winst was zich kwetsbaar opstellen. Dat was haar voorwaarde geworden. Volledig zichzelf te kunnen zijn. En wat bleek; dat waardeerden ze zo in haar. Vandaar dat zij die baan heeft gekregen.

4. Zorg voor een liefdevolle groep om je heen en een netwerk dat jou steunt.

 

Kiki Kemp Coach Utrecht

Tegenwoordig weet iedereen dat je je leven niet kan leiden zonder hulp. Waar je ook bent in je leven, je werk, je hebt mensen nodig die jou naar het volgende niveau brengen. Creëer een netwerk en collega’s die jou waarderen. Zij zullen je graag helpen. Er zijn vele manieren om je netwerk in te zetten. Check je LindedIn, vraag referenties en laat mensen jou aanbevelen. En je weet het, help eerst de ander zonder iets terug te verwachten. Dan komt het ooit vanzelf weer terug bij jou.

5. Weet wie je bent en vertel jouw verhaal met veel energie.

 

Voordat je weet wat je echt wil, moet je weten wie je bent. Jouw verhaal moet dan wel kloppend en enthousiast zijn. Ik merk dat veel van mijn klanten het moeilijk vinden om onderstaande vragen te beantwoorden. En als ze het dan kunnen, vertellen ze het op een gortdroge manier. Niet echt uitnodigend zeg maar.

Kijk eens naar deze vragen en probeer het op een leuke wijze aan je vriendin te vertellen. Het levert sowieso een goed gesprek op. Weet je het antwoord niet? Vraag het haar dan gewoon.

 • Waar sta jij echt om bekend? En wat doe jij fantastisch?
 • Wat heb jij te bieden dat zo onderscheidend is van de rest?
 • Waardoor viel jij op toen je een tiener was en student?
 • Wat zijn jouw vaardigheden, talenten die echt jou maken?
 • Welke ervaringen uit jouw leven hebben jou gevormd op een speciale manier?
 • Wat wil jij uit je leven halen? Wat is zo belangrijk voor jou?
 • Wat zijn jouw waarden – die ervoor zorgen dat je gelukkig bent?
 • Wie steun en heb je lief te allen tijde en waarom?
 • Als je 90 bent en je kijkt terug op je leven, wat zou je dan bijgedragen en bereikt willen hebben?

Als je deze antwoorden weet, kunnen anderen jou ook helpen.

6. Nu aan de slag om te weten wat je wil

Kom er achter wat jouw pad is, dat klopt voor jou. Omdat jij jij bent en je wilt bepaalde dingen bereiken in je leven.

Krijg helderheid, doe onderzoek en beantwoord de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn passies, en welke wil ik hebben in mijn werk leven en welke als hobby?
 • Op basis van mijn passies, talenten en vaardigheden, welke banen zijn dan het meest geschikt voor mij?
 • Wat zijn belangrijke voorwaarden voor mijn volgende baan (salaris, werkuren, reistijd, balans werk-prive, ondersteuning, groeimogelijkheden)
 • Zijn er beperkte overtuigingen of aannames over mezelf en mijn leven die ik moet heroverwegen?
 • Ga ik er 100% voor en focus ik me op het zoeken van een nieuwe baan?
 • Waar vind ik de juiste ondersteuning die ik nodig heb?

Maak niet dezelfde fouten die zoveel anderen wel hebben gemaakt. Ga eerst aan de slag met jezelf en je ideale baan door 1) te ontdekken wie je bent en wat echt belangrijk is, 2) de obstakels te overkomen die jou tegenhouden, en 3) te ontdekken en proberen welke verschillende wegen voor jou het meest logisch zijn. Die bij jou passen.

 

Geef jezelf niet nog meer kansloze jaren en misstappen. Ontdek wat echt bij je past. Waar jij volledig jezelf kan zijn.

Loopbaan coaching, hoe gaat dat?

 

Ik geloof dat jij alles al in je hebt om te weten wat je wil. Wat jouw volgende stap is.
Je krijgt inzicht in wie je bent, wat je wil en wat je kan. Je ontvangt tips voor het zoeken naar een baan en hulp bij sollicitatie gesprekken. Ik leer je de juiste houding te geven in je zoektocht en als je in gesprek gaat.

Het enige dat jij nodig hebt is jezelf, een goede dosis aanpak-mentaliteit en bereid de kern aan te pakken.