“Zo ben ik nou eenmaal hoor, laat me. Echt, ik kan niet veranderen. Dat lukt me nooit.” Herken je deze opmerking bij jezelf, collega, vriendin of partner? Overtuigd dat je niet anders kan doen dan zo. Jammer is alleen dat die opmerking het gesprek stopt. Want tja, als jij nou eenmaal zo bent? Deze overtuiging beperkt jezelf en de ander. Mee eens?

Sommige overtuigingen kunnen ook stimuleren. Misschien denk jij dat sporten gezond is. Of dat het leven leuk is. Je zoekt dan bewijs dat het leven daadwerkelijk super is. Andersom werkt het ook zo. Het leven is zwaar of ik kan niet sporten want…

Welke beperkende overtuiging heb jij?

Denk eens aan bepaalde ideeën die je over jezelf hebt. Beperken of stimuleren die juist? Kan je makkelijk zaken opnoemen die je minder vindt? Dat hebben velen met jou. Veel mensen focussen op wat ze niet kunnen of zijn. Dit uit zich dan in teksten als: ‘zo ben ik nu eenmaal’. Of ‘ik heb dit nooit gekund’. En het is ook echt waar, toch? Je kan vast wel verhalen vertellen die dat bewijzen. Zoek en gij zult vinden.

Een nieuwe liefde

Liefde Kiki Kemp

Een cliënt van mij heeft slechte relaties met mannen gehad. Zij heeft de overtuiging dat zij geen relaties aan kan gaan. “Ik blijf voor altijd vrijgezel” en “ Ik trek voornamelijk foute mannen aan”. Ze gaat totaal voorbij aan de leuke relaties. Zo is de overtuiging een verkeerde interpretatie van vroegere ervaringen. Dit geloven heeft een enorm effect op haar leven. Angst om zichzelf te zijn bij mannen. Onzeker of ze wel leuk genoeg is. Onbewust gaat ze op zoek naar bewijs dat zij niet goed genoeg is. Toch wil ze zo graag een nieuwe liefde. Een vicieuze cirkel waar ze niet uit komt.

Lastig hè.

Voedselvergiftiging of toch niet?

Overtuigingen hebben enorm veel invloed op onze emoties of acties. Ze kunnen letterlijk ons lichaam veranderen. Tijdens een voetbalwedstrijd krijgen sommige supporters de symptomen van voedselvergiftiging. De dokter ter plekke geeft aan dat het ligt aan de drankjes uit de machine. Het wordt door de luidspreker verteld inclusief de bijbehorende symptomen. Mensen vallen flauw, voelen zich ziek. Zelfs mensen die niets gedronken hebben. Ambulances hebben het super druk. Terwijl dit aan de gang is, komen ze er achter dat het niet ligt aan de drankjes. En opeens zijn de mensen miraculeus beter.

We behandelen onze overtuiging vaak alsof het de waarheid is. “ Het drankje maakt me ziek” of “ Ik roep slechte mannen op me af”. Dat doen we niet bewust. Maar als we het eenmaal geloven, vergeten we dat het een interpretatie is. Wat we ook doen, we doen het naar aanleiding van onze overtuigingen.

Goed nieuws!

Verander één overtuiging, dan verander je élk aspect van je leven. In één moment. Overtuigingen laten mogelijkheden ontstaan. Neem bewust controle over jouw overtuiging. Want alle persoonlijke doorbraken beginnen hiermee.

Twijfel verandert alles

Welke beperkende overtuiging voel je in elke vezel van je lichaam? Als sinds je het kan herinneren? Kost dit plezier in het nu? En zal het uiteindelijk ook pijn creëren in de toekomst?
Je herkent beperkende overtuigingen als volgt: ik ben niet…, dat lukt me nooit… of ik ben veel te…

Je voelt pijn als je deze beperkende overtuiging echt voelt. Probeer nu eens twijfel te creëren. Heb je misschien nieuwe ervaringen? Ervaringen die de overtuiging aan het wankelen kunnen brengen? Klopt deze overtuiging echt voor 200% (wees eerlijk)? In elke situatie? Voor altijd? Kan je bewijs vinden dat het misschien niet helemaal klopt? Vraag jezelf steeds af of het waar is. Dan ga je op een gegeven moment aan de overtuiging twijfelen.

Eén keer fitness is slank

Oefenen beklijfd Kiki Kemp

Blijf deze oefening herhalen, herhalen en herhalen. Jij weet ook wel dat je van één keer fitnessen niet meteen slank bent. Helaas niet. Dat geldt dus ook voor bovenstaande.
Ga op zoek naar bewijs dat jouw overtuiging niet waar is. Praat eens met je vriendin, ouders of geliefde over jouw overtuiging. Ga lekker twijfelen.

Zoals Eckhart Tolle zegt: “Geloof niet alles wat je denkt”.

 

Ps. Als jouw partner overtuigd is niet te kunnen koken, opruimen, sokken in de wasmand kan doen of de afwas; dan weet je nu wat je te doen staat. “Schatje, heb jij ECHT nog NOOIT…..”