Het heeft zo moeten zijn.

Ik krijg ze steeds meer.

Dit had ik nooit verwacht.

Mega confronterend voor me.

Ik krijg steeds meer cliënten die onverklaarbare pijn hebben. Vrouwen die al jaren in de medische molen zitten. Geen enkele dokter weet wat er is. Die vrouwen komen vast te zitten met zichzelf. Want vóór de pijn waren ze succesvol sporter. Ze konden alles aan. Gedreven. Sterk en onafhankelijk. Gericht op de toekomst.

En nu, wie zijn ze nu?

Ze zijn die pijn.

Alles draait om de pijn.

Dit raakt me in wie ík ben.

Ik heb ook onverklaarbare pijn aan mijn benen. Al 16 jaar en ze weten niet wat het is. Ik heb het 24/7 en heb er veel voor moeten laten. Hockeyen op een hoog niveau. Actief wandelen met vriendinnen. Maar ook winkelen en sta feestjes.

Het meeste dat ik er voor heb moeten laten is een stuk van mezelf. Ik heb een nieuwe Kiki moeten vinden.

Dan lees ik over een beroemde Koreaanse monnik.
Een beetje luguber is het verhaal wel. Of juist niet?

Zoektocht naar het beste leven

Wŏnhyo is een Koreaanse monnik die op zoek is naar verlichting. Hij begint zijn zoektocht naar het beste leven door boeken te bestuderen. Maar dat werkt niet voor hem. Hij denkt betere boeken en leraren in China te vinden. Hij gaat op reis naar dat land.

Op een nacht komt Wŏnhyo in een gigantische storm vast te zitten. Hij vindt onderdak in een donkere grot. Extreem moe, kapot en vooral dorstig vindt hij een kom met water. Hij drinkt het heerlijk smakende water.

De volgende ochtend ontdekt hij dat hij niet in een grot zit. Hij zit in een opgegraven graf. De kom die hij had gevonden is een schedel. De schedel is vies van binnen. Door de regen zit er water in. Terwijl hij dit ziet, realiseert hij dat hij het antwoord heeft gevonden. Hoe hij had gekeken naar de dingen, veranderde zijn werkelijkheid volledig.

Wat je ziet doet er niet toe, hoe je naar dingen kijkt wel

Zoals Wŏnhyo reist door de storm, ga jij misschien door die zelfde storm. Een storm van moeilijke gebeurtenissen. Misschien is je relatie ten einde, je baan verloren of heb je altijd pijn. Wat het ook is, we lijken op Wŏnhyo in zijn storm. We gaan door de storm van ons leven en we hebben beschutting nodig. Deze beschutting of bescherming kan van alles zijn. Daar iets moois in vinden, in het moment, in het nu.

Er zijn vele manieren waarop we lekker, vers water kunnen vinden. Zelfs midden in de storm en in een donkere grot. Wanneer we dat heerlijke water vinden, zelfs als iedereen het ziet als vies water in een schedel, knappen wij er van op. We ervaren dan een donkere tijd als iets moois. Wij kunnen dit, wat er ook gebeurt in ons leven. Wij zijn in staat om simpelweg onze manier van denken te veranderen.

De waarheid is dat er geen absolute werkelijkheid is

Het gaat om hoe we naar de dingen kijken. Als we ons willen pijnigen, dan kunnen we dat. Als we een goed leven willen dan kunnen we dat. We moeten onze gedachten aandacht geven. Observeren en geen oordeel hebben. Juist met ze aan de slag te gaan. De focus van een schedel met vies water, naar een kom met lekker helder vers water. Het kan beide zijn. Ons brein geeft de realiteit die wij er aan verbinden.

Hoe ga jij met teleurstellingen om?

Je verliest je baan, en je blijft balen en ongelukkig. Het zelfde gebeurt iemand anders. Zij vindt iets nieuws en geniet van haar nieuwe carrière.

Je zit in een lange relatie en die eindigt. Je komt in een depressie. Een ander overkomt hetzelfde. Zij zet zichzelf er over heen en vindt iets beters. Misschien vindt ze een leuke partner of het geluk meer in zichzelf.

En ik heb altijd pijn. Mijn werkelijkheid is dat ik een leuker leven heb gekregen. Ik zou anders nooit coach zijn en daar zoveel vervulling uit halen. Ook in mijn gesprekken nu met vrouwen en hun pijn merk ik; het is ongelooflijk hoe sterk je kan zijn mét je beperking.

De andere werkelijkheid is te pijnlijk. Daar kan ik niets mee. Wat schiet ik daar mee op? Daar heb ik lang in gezeten. Ik ben vrienden verloren. Heb gave dingen gemist. De zoektocht kostte me enorm veel energie. Maar als de situatie niet verandert, dan moet je verder.

Gedachten zijn krachtig

We kunnen altijd iets moois vinden in het leven zolang we maar energie stoppen in het zien. We kunnen onze gedachten bekijken en liefdevol een andere kant opsturen.

Als wij onze energie richten op een leven vol met kommen vers water dat altijd beschikbaar is, dan wordt ons leven magisch, en mooi. Het is beschikbaar voor iedereen, maakt niet uit wat er gaande is. Of hoe slecht het gaat op dit moment. Verander de manier van kijken naar dingen. Dan zal je leven fantastisch zijn.

Zoals Wŏnhyo, drink het verse heldere heerlijke water als het daar is. Het is er namelijk altijd.