Weet je niet wat je moet doen? Sta je op zo’n punt van: ga ik ervoor of ben ik te bang? Misschien krijg je geen steun van je omgeving. Of nog erger, je gelooft zelf niet dat je jouw droom daadwerkelijk kan bereiken.

Weet je, ik begrijp helemaal waar je nu staat. Ik heb ook mijn worstelingen gehad. Mijn eigen twijfels. Of als mensen zeiden: ‘Jij Kiki, jij hebt zoveel doorzettingsvermogen, jij redt het wel’. Heel aardig van je, maar dat betekent niet dat ik geen obstakels ken.

Het mag toch wel wat inspanning kosten?

Ik heb het idee dat er tegenwoordig niets meer met een worsteling mag gaan. Dat het allemaal maar makkelijk moet zijn. Je mag best vechten, hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Het leven gaat toch met ups en downs? Hoe saai zou het zijn als alles maar goed zou gaan?

Ik dacht dat, na mijn bezoek bij mijn eigen eerste coach, ‘klaar’ te zijn. Zo van: “Ik ben veranderd en nu ben ik helemaal mezelf.” Maar nee. Op een andere manier werd ik weer uitgedaagd in het leven. Van chronische pijn al 17 jaar lang, vriendinnen verliezen, miskraam of ontslagen worden.

Het is mijn passie vrouwen te helpen om hun dromen te bereiken. Maar om dat te leren, moest ik er op uit en het mezelf ook leren.

4 strategieën om in je droom te geloven

 

1. Visualisatie (een nieuwe manier)

Je hebt het vast wel eens gedaan, maar het is meer de vraag hoe vaak je het doet. En doe je het wel goed?Denk eens aan je droom. Zie je het jezelf doen? Voel je dat je je droom aan het bereiken bent?

De meeste visualisaties laten jouw droom helemaal halleluja zijn.

Een voorbeeld.

Stel je visualiseert jezelf de marathon lopen. Je komt de finish over met je armen omhoog. Alles is geweldig. Je familie wacht jou op en feliciteert jou. Je hebt nog genoeg energie om nog een keer 10 km te lopen. De gehele marathon ging fantastisch.

Euh, niet realistisch toch?

Zie en voel ook dat je na bijvoorbeeld 16 km op zo’n punt komt dat je wilt opgeven. Zie jezelf worstelen, zweten en verzuren. Voel de pijn. Dat je het gevoel hebt dat je niet meer kan rennen. Hoor wat je tegen jezelf zegt als het niet goed gaat. Zie jezelf vervolgens ook het besluit nemen dat je kan doorzetten. Je komt door die worsteling. Zie de waarheid van jouw reis naar jouw droom. Het is met worsteling en inspanning.

Zie het goede, het slechte, het makkelijke, het moeilijke én de overwinning.

2. Doe onderzoek

Het tweede dat we moeten doen om te blijven geloven in een droom, is niet alleen het zien, voelen en horen. We moeten ook onderzoek doen. Je hebt een droom. En als het goed is heb je wat te leren om die droom te halen. Nieuwe vaardigheden, inzichten of wegen.

Stel je wilt meer zelfvertrouwen, lees dan een boek over meer zelfvertrouwen. Een boek? Ja een heel boek. Alleen een blog lezen en denken dat het genoeg is, is niet voldoende. Als je echt iets wilt bereiken moet je onderzoek doen. Je moeten weten wat er nog meer is op dit gebied. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als iemand anders dat al gedaan heeft. Gebruik hun kennis om jouw reis te begrijpen. En blijf lezen, onderzoeken en jezelf verrijken met informatie. Praat met mensen die dat bereikt hebben wat jij al bereikt hebt.

 

Tip voor veel vrouwen: Nu moet je niet alles gaan over analyseren, cursussen volgen, gratis informatie blijven opslurpen. Dan is het teveel denken en weinig DOEN.

Je moet dagelijks ook bezig zijn met je droom. We komen bij strategie 3.

 

3. Laat het zien

Onderzoekers zoals Abraham Maslow laten zien dat je elke dag bezig moet zijn met je droom.

Neem actie die jou vooruit brengt. Onderzoek doen, visualiseren is fantastisch, maar zonder het nemen van initiatief blijft het een droom. Je kan elke dag iets met jouw droom doen. Iets schrijven, creëren, bijdrage leveren of een email schrijven. Maar het moet dagelijks zijn. Anders zal je droom geen waarheid worden.

 

4. De positieve omgeving

Je hebt een omgeving nodig die jou feedback kan geven. Dat kan een coach zijn die jou 1-op-1 direct feedback geeft . Of een groep van vrienden. Ga lunchen met ze één keer per maand. Deel dan wat je aan het doen bent en vraag om constructieve feedback. Als je een plan hebt gemaakt, een presentatie voor een belangrijke vergadering? Vraag van tevoren feedback. Je steekt daar zoveel van op.

Het beste om een droom levendig te maken is feedback krijgen van andere mensen. Mensen die het beste met je voor hebben of ergens veel verstand van hebben. Mensen die van jouw droom af weten.

 

Keep the dream alive

Als jouw droom alleen maar in jouw brein zit en je doet het helemaal alleen, dan krijg je geen feedback.
Als jij het deelt met je vrienden, om feedback vraagt, dan wordt het echter. De kans op het bereiken van jouw droom is zoveel groter.

Even dit over feedback.

Het moet wel positieve en constructieve feedback en coaching zijn. Je hoeft niet alles aan te nemen. Als jij super goede voetballer bent, dan hoe je geen feedback aan te nemen van diegene die jou loopt af te zeiken in het publiek.

Je hebt mensen nodig die gekwalificeerd zijn om jou goede feedback te geven. Die de beste intentie met jou hebben.

Weet je wie jouw droom kan opgeven?

 

De enige die haar droom kan opgeven ben jij. Als je je dat realiseert, maak dan het besluit om door te zetten. Ga staan voor je droom.

Ik heb ook nooit opgegeven toen ik zoveel pijn kreeg in mijn benen dat ik niet meer kon staan. Toen ik werd uitgelachen omdat ik coach ging worden. Of toen ik bekritiseerd werd op Facebook.

Ik ben op missie om elke vrouw een ultiem gevoel van zichzelf te laten ervaren. Zodat ze meer geluk voelt, meer rust in haar hoofd heeft. Domweg gewoon zichzelf zijn. En dat doe ik met enthousiasme, energie en verbinding zoeken met vrouwen.

Ik weiger mijn droom om te geven.

Ik hoop dat jij ook weigert om je droom op te geven. Want dan ga jij ervaren wat echt persoonlijke kracht is.

 Bron: Brendon Burchard