Je verdient een goed salaris, goede voorwaarden en het is een leuk bedrijf. Daardoor heb je een leuk huis, auto voor de deur en je gezin is gelukkig. Nee, je mag echt niet klagen. Maar toch mist er iets. Je doet dit werk al best lang en je kan het niet helpen maar, er is toch meer in dit leven?

Vervolgens deel je je deze zorgen met je vriendinnen. “Wat is je passie dan?”, krijg je te horen. “Je moet je hart volgen. Of je droom. Je hebt een doel in dit leven nodig.  Ga ernaar op zoek.”

Lastig die de woorden passie, (groter) doel, reden of verlangen.

 

Ik heb moeite met dat ‘ene doel’ in het leven. De ‘reden-waarom-je-hier-op-aarde-bent-gedoe.’ Je kan je afvragen of er zo iets is, een ‘reden’ naast jouw leven. Behalve überhaupt leven, groeien en van elkaar houden. Dat ergens, voordat we geboren werden, we een taak hebben gekregen voor een groter doel.

Dat dat ding, dat we aan het doen zijn, genoemd leven (werken, huis schoonmaken, kinderen opvoeden, dit blog schrijven), niet goed genoeg is. Maar wat als dit het IS? Is het dan ok?

Als je je passie, droom of het ‘doel van het leven’ volgt, betekent dat dan dat anderen, die gewoon tevreden zijn, niet super gepassioneerd zijn over iets, geen werk hebben, kinderen opvoeden of niet een nieuw pad volgen, verstoken zijn van hun dromen, passie of doel?

De zoektocht naar je passie

 

Ook ik heb gezocht naar mijn passies, zeker weten.

Ik zou gaan bridgen. Ik gaf me op bij een club en ging trouw twaalf weken naar de cursus toe. Ok, dacht ik, alle begin is moeilijk. Maar het begon een wiskundige aangelegenheid te worden. Ging het over tangens sinus cosinus? Nadat de cursus afgelopen was, had ik niet echt een roeping voor de sport gevonden.

Het probleem van je passie vinden Kiki Kemp Coach Utrecht

Ik heb verschillende dingen geprobeerd: yoga, ouderen helpen, fotografie, Spaans leren. Ze waren allemaal zeer interessant en het zou leuk kunnen worden, maar geen van allen waren nou echt een ‘passie’ van mij. Ik begon me af te vragen wat mensen nou bedoelen met ‘volg je passie.’

Wist je trouwens dat ik 8 jaar geloofd heb dat ik gepassioneerd was over tuinieren? Omdat het mij zo rustgevend leek? Totdat ik me realiseerde dat ik gewoon een mooie tuin wilde om in te zitten. Ik ben gestopt met mezelf te frustreren over al dat onkruid. Mijn schoonvader kan dat veel beter.

Wat betekent passie voor mij?

 

Nee, ik zou mijn ‘passie’ liever anders willen noemen. Ik wil voelen wat belangrijk is. Een lekker leven leiden. Dat betekent voor mij leren en groeien, mensen om me heen helpen, verbinding maken en in het nu zijn van wat er in mijn leven gebeurt. Dit neemt al genoeg van mijn tijd en energie in beslag. Ik ga niet meer uitzoeken wat mijn ‘passie’ of ‘doel’ in het leven is.

Twee tips die je NIET moet doen als je nieuwe dingen aan gaat pakken.

Ik zeg dus niet dat je niets nieuws moet aanpakken. Helemaal niet. Zoveel klanten die in een rot baan zitten. Of die halverwege de 40 zijn en wensen dat ze dingen hadden gedaan die hun gelukkig zouden maken. Die nu zeggen: “Doe wat je leuk vindt. Want aan het einde maakt geld, baan en de beste voorwaarden niet uit.”

Ik zeg ook niet dat het niet verrekte spannend is om iets anders te gaan doen. Maar mijn klanten komen binnen met zoveel talent en kwaliteiten waar ze niets mee doen. Al die beren en zoveel angst komt dan aan de oppervlakte. Bang dat de rekeningen niet worden betaald. Bang dat ze gedumpt worden door hun vent. Krijgen de kinderen dan nog wel eten?

Maar wat als alle rekeningen WEL betaald worden, je ECHT van het leven gaat genieten en je gezin nog steeds SUPER veel van je houdt?

Van heet naar warm

Het probleem van je passie vinden Kiki Kemp Coach Utrecht

 

Weet je, je hoeft geen ‘brandende hete’ passie te hebben, maar een paar lekkere ‘warme’ passies wel, als je het zo wil noemen. Als je gek bent van koken, hoef je nog geen restaurant te openen.Het geeft je gezelligheid met vrienden. Je voelt je heerlijk als je tevreden bent over je gerecht.

Als je graag mensen helpt dan kan je vrijwilligerswerk gaan doen. Ondertussen hoef je niet heel Afrika te redden. Waarschijnlijk ga je ook nooit in concertzalen spelen, maar misschien speel je jouw favoriete nummers op de gitaar voor een select groepje.

Zoek iets wat goed voor je is. Probeer dingen. Ga ontdekken. Het zou zo maar kunnen zijn dat je tegen iets oploopt dat je nooit had verwacht.