De beste gesprekken met ouders en collega's

Voor de leerkracht

De beste gesprekken met ouders en collega’s

 

Kom je als leerkracht onzeker over als je praat? Kan je je mening niet goed uiten? Zou je steviger in je schoenen willen staan in gesprekken met ouders of collega’s?

Kom, we gaan aan de slag!

Er zijn taalpatronen die onzekere mensen vs zekere mensen echt anders gebruiken. Ik leer je 10 woorden die je moet vermijden als je krachtig wilt overkomen. We gaan praktisch aan de slag, uit onze comfort zone.

Gegarandeerd een cursus die je nooit meer vergeet. Heerlijk bewust worden van je taal en dat veranderen. Zonder bot over te komen!

Voor het eerst een ouder gesprek. Je mening durven geven in het team. Beetje pit in hoe je praat kan geen kwaad. Daar hoef je niet meteen de meest directe collega van te worden, maar dat wollige kan wat minder toch? Zeg wat je denkt, dan zijn de vergaderingen meteen een stuk korter 😉 Deze workshop scheelt tijd! Heel belangrijk voor de leerkracht!

Het is een praktische cursus door te oefenen met elkaar.

 

Voor wie is de cursus bedoeld?

Voor leerkrachten die gesprekken voeren met ouders. Voor leekrachten die in vergaderingen en naar collega’s of leidinggevenden toe krachtiger of anders willen communiceren.

En voor leerkrachten die er niet meer omheen willen draaien maar op een fijne wijze terugkoppeling willen geven.  Bij waar ze zich prettig voelen en in hun kracht.

 

Wat levert deze opleiding je op?

In een dag tijd leer je anders kijken naar interactie tussen jou en de ander. Behalve vanuit jouw oogpunt leer je ook vanuit de ander en als observator te kijken naar je communicatie. Enkel vanuit jouw eigen gevoel bij verbinding kun je starten om het proces in de vingers te gaan krijgen.

Oefeningen en technieken zetten we ondersteunend in om de theorie eigen te maken en deze te doorleven. Na deze dag ben je daarom in staat je eigen gesprekken te voeren met ouders, leidinggevenden en collega’s met meer impact.

Om dit te doen gaan we aan de slag met jou. Want jij bent de allerbelangrijkste schakel op weg naar de ander. Je kan alleen jezelf veranderen, niet de ander.

Als je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw communicatie, dan verhoog je je mogelijkheden om je gedrag en reacties aan te passen aan het effect dat je communicatie heeft op de ander en op het gedrag van de ander.En exact daar ligt onze expertise: volgens de methodiek op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling (NLP) weten wij de theorie om te zetten in bruikbare modellen zodat je ermee aan de slag kunt voor jezelf en de ander.

 

De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt, onafhankelijk van je intentie.

Cursusinformatie

De cursus duurt één dag.

De cursus vindt plaats op elke 2e donderdag van de maand, in de periode september 2017 tot en met juni 2018. Deze dag bestaat uit een deel theorie met de focus op de praktijk en op het aanleren van vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

De cursus start om 09:00 uur en eindigt om uiterlijk 17:00 uur. Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd.

De cursus vindt op de volgende data plaats* :
2017 :14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december
2018: 11 januari, 8 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei, 14 juni

*minimaal 4 deelnemers

Inhoud van de opleiding

De cursus leidt leerkrachten op die gericht zijn op het realiseren van verbeteringen in de pedagogische praktijk bij het voeren van gesprekken met ouders, team en leidinggevenden.

De leerkracht leert theoretische en praktische kennis, alsmede bevindingen van het eigen ervaringsgerichte leren en praktijkonderzoek met elkaar te verbinden, teneinde het handelen in de praktijk te verbeteren.

Wat mag je van de cursus ‘ De beste gesprekken met ouders en collega’s’ verwachten?

• werken vanuit diverse invalshoeken en nieuwe manieren van kijken
• verdieping en verbreding van je kennis ten aanzien van communicatie
• ondersteuning bij je professionele en persoonlijke ontwikkeling
• coaching op verbeteracties
• werken aan een eigen interventie, gericht op verbetering in je eigen werksituatie
• een platform om ervaringen uit te wisselen met andere professionals

 

Opbouw en inhoud van de cursus:

De cursus wordt gegeven in de regio Utrecht. Makkelijk bereikbaar met OV en parkeren met auto is ook mogelijk.

Inloop: 9.00 uur
Deel 1: 9.30 – 13.00 uur (met kwartier pauze)
Lunch: 13.00 – 14.00 uur
Deel 2: 14.00 – 17.00 (met kwartier pauze)

 

De inhoud van de cursus

 • Rapport opbouwen (soms spiegelen genoemd)
 • Taalpatronen bij jezelf en de ander. Vanuit welk wereldmodel praat de ander en jij zelf? Welke patronen heb jij?
 •  Je hebt drie waarnemingsposities in een gesprek. Vanuit jezelf, de ander en als observator.Als je deze techniek beheerst dan helpt het je:
  – Meer flexibel en creatief te denken en te handelen
  – Anderen beter te begrijpen
  – Een stap terug te doen en situaties meer objectief waar te nemen
  – De invloed van jouw verbale en non-verbale gedrag op anderen, en de invloed van hun gedrag op jou beter te bevatten.
 • Driehoek van betekenis. Jouw gemoedstoestand wordt door drie krachten bepaald (Focus, Taal en Fysiek). Als jij jouw gesprek in gaat met een onzeker gevoel, of je bent al boos op je collega, dan kan het zo maar de verkeerde kant op gaan.Hoe zorg je nu dat je altijd op de juiste manier het gesprek in gaat?
 • Je leert alles over de eigen woorden die je gebruikt in je taal waardoor je wellicht anders overkomt (directer, onzekerder etc). We bekijken jou vanuit je fysieke communicatie én jouw taalgebruik.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 16 deelnemers om te zorgen voor een maximale persoonlijke inbreng en interactie. Oefeningen en interventies worden zowel individueel als in verschillende groepsgroottes uitgevoerd om zo het leereffect te optimaliseren.
Studiemateriaal

Je ontvangt als onderdeel van de cursus verschillende hulpmiddelen, waaronder: een studiemap met hand-outs van de cursusdag en achtergrondinformatie betreffende het besproken onderwerp.

 

Studiebelasting

De totale studiebelasting voor de cursus erg afhankelijk van je eigen inzet en enthousiasme en de tijd die je beschikbaar hebt.

Er wordt van je verwacht dat je één gesprek (praktijkopdracht) voert binnen twee weken na de gegeven cursus. Hierdoor kan je de kennis uit de cursus actief inbrengen in je onderwijsomgeving. Deze opdracht dient per mail aangeleverd te worden. Het betreft een reflectie op jezelf voor, tijdens en na het gesprek.

Het is mogelijk om je praktijkopdracht binnen je huidige werksetting uit te voeren.

Kosten voor de cursus

De kosten voor deze cursus bedraagt € 297 excl. BTW per persoon. Betaling in termijnen is niet mogelijk. Per 4 teamleden van dezelfde school geldt een korting op het totaalbedrag van € 100.

De cursusprijs is inclusief uitgereikte lesmaterialen, 1 uur terugkoppeling van de praktijkopdracht én een coaching gesprek (op initiatief van de deelnemer) van 60 min (live/telefonisch). Voor koffie/thee, fris en een uitgebreide broodjeslunch gedurende cursus wordt gezorgd.

Na behalen van de cursus krijg je de mogelijkheid om je in te schrijven voor een gratis coaching gesprek.

 

Lerarenregister

Na behalen van de cursus krijg je het certificaat van het Lerarenregister en de mogelijkheid om je in te schrijven voor een gratis coaching gesprek.

Deze training is gevalideerd door de registercommissie van het Lerarenregister.  Deze is met 6 registeruren opgenomen in het registerleraar.nl.

Het registratienummer bij het lerarenregister is: jN64hmMAUW

Inschrijving
Voor deze cursus kun je je vanaf heden inschrijven. Geef via onderstaande link je gegevens door.

Informatie en Inschrijven

______________________________

Cursus inclusief:

*Cursusdag van 9.00 – 17.00 uur

*Incl. koffie / thee en lunch

*Overzicht van theorie en oefeningen

_____________________________
Algemene Voorwaarden