Zelfvertrouwen is hét geheime ingrediënt dat ervoor zorgt dat jij dingen bereikt waar je naar verlangt. Aan iets nieuws beginnen, het schoolplein oplopen als kersverse moeder of nieuwe mensen ontmoeten.

Dingen doen die jou wellicht uit je comfortzone halen, die je spannend vindt.

Als je meer zelfvertrouwen hebt, dan weet je beter wat je wil, heb je meer energie, invloed op zaken en heb je domweg meer moed.

Succesvolle mensen met zelfvertrouwen hebben bepaalde kenmerken en ze benutten de 3 C’s.  Deze kan jij ook gebruiken of  geloven om meer zelfvertrouwen te krijgen.

6 effecten van zelfvertrouwen hebben

 

Onderzoek wijst uit, dat mensen met veel zelfvertrouwen over het algemeen:

 

 • gelukkiger in het leven staan,
 • nieuwe uitdagingen graag aanpakken,
 • meer het gevoel hebben dat ze het verschil maken,
 • minder kans hebben op een burn out,
 • een betere focus hebben en,
 • beter nee kunnen zeggen.
 

Zoals je leest, zelfvertrouwen is een belangrijke toegangspoort tot zoveel wat we willen in het leven.

Maar…je kan alle zelfvertrouwen van de wereld hebben,  je hebt wel een stappenplan nodig om je doelen te bereiken. Wat dat doel dan ook voor jou is in het leven.

Zijn succesvolle mensen nou geboren met zelfvertrouwen of is het gewoon geluk?

 

Even uitleggen wat succesvol betekent voor mij. Want het woord succesvol heeft een beetje een smetje. Bij dat woord denken mensen aan een topbaan, veel geld, heel veel werken etc. Maar voor mij is een succesvol leven, een leven waar je voldoening uit haalt. Waar je in contact bent met jezelf en de ander. Een leven waarin je jezelf kan zijn en dingen kan bereiken waar je gelukkig van wordt. Op een ontspannen manier. Dat is voor mij succesvol.

Weet je wat blijkt? Succesvolle mensen:

 • denken meer aan dingen die hun zelfvertrouwen geeft
 • doen meer dingen dat hun zelfvertrouwen geeft
 • en vermijden meer de dingen die hun zelfvertrouwen opslurpt en dus energie kost.

Dus wat denken, doen en vermijden ze dan om zoveel zelfvertrouwen te ontwikkelen?

Ze benutten de 3 C’s.

De 3 C’s die mensen meer hebben met zelfvertrouwen dan anderen

 

#1 Competentie

Kijk, je kan wel geloven in jezelf, maar om succesvol te zijn heb je het geloof nodig dat je bepaalde vaardigheden hebt om een specifieke taak aan te kunnen. Competenties is kennis, vaardigheden, deskundigheid of talent.

Hoe meer van dit soort competenties die je krijgt bij een taak, hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt.

Zelfvertrouwen om het nog een keer te proberen en jezelf te stretchen uit die comfortzone. En dit zorgt ervoor dat je meer leert en dat geeft je weer meer competenties.

Meer competenties = meer zelfvertrouwen en andersom.

Een voorbeeld uit mijn leven.

Ik weet nog dat ik de borst crawl wilde leren. De eerste keer dat ik bij de les was, wist ik niet meteen wat en hoe. Voelde me onzeker en een beetje ongemakkelijk. Maar hoe meer ik ging zwemmen, des te meer kwam ik te weten.

Kort daarna, kreeg ik meer zelfvertrouwen dat ik de zwemslag onder de knie kreeg. Op dat moment ging ik mezelf continue verbeteren.

Ik was niet “geboren” met het zelfvertrouwen om te kunnen zwemmen, maar ik kreeg zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is geen karaktertrek, het is een spier die je traint.

Zelfvertrouwen komt doordat je de overtuiging hebt dat jij iets kan leren

Doordat je zoveel geleerd hebt in het verleden, krijg je ook vertrouwen dat je het nog een keer kan. Of dat je het kan leren.

Vraag: Als jij iets nieuws gaat aanpakken, kijk je dan naar gebeurtenissen die fout gingen in het verleden?

De meeste mensen die onzeker zijn, evalueren vaak niet de lessen die geleerd zijn. En als ze dat doen, dan zijn ze vaak hard naar zichzelf toe. Zelfs als ze het goed gedaan hebben, beklijft het vaak niet. Ze voelen zich er niet door gesterkt. Ze voelen domweg niet het gevoel van winnen.

Wacht niet tot het einde van het jaar om op jouw leven of proces te reflecteren. Of wat je geleerd hebt. Ga elke zondag een half uurtje kijken naar de afgelopen week. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat heb ik geleerd?
 • Wat heb ik goed gedaan?
 • Waar ben ik trots op?

Hoe simpel het ook klinkt, dit zal echt onwijs veel effect hebben op je zelfvertrouwen.

 

#2 Congruentie

Wie wil je nu écht zijn in dit leven? Wat wil je uitstralen? Wat wil je dat mensen op jouw begrafenis zeggen over jou?

Wie jij wil zijn moet in overeenstemming (lees congruent zijn) met je gedachten, gevoelens en gedrag.

Het is nog niet zo makkelijk om continue helemaal jezelf te kunnen zijn.  Hoe je je voelt, met wie je bent, in welke context, bepaalt jouw congruente staat.

Om je meer congruent te voelen, moeten we ons bewust worden van wie we zijn en welk leven we willen leiden. En daar ook keuzes in maken. Misschien heb je vroeger niet genoeg aandacht gehad van je ouders. Dan is nu het moment dat om die aandacht aan jezelf te geven.

Jij hebt dit pad te bewandelen om jezelf te worden., niemand anders

Wacht niet op anderen om te bepalen wie je zou moeten zijn

– Kiki Kemp

Hoe meer dagen jij jezelf voelt, des te meer zelfvertrouwen krijg je. Sta op met de heldere intentie van wie je wilt zijn. Daarom is het zo belangrijk om, als je dingen wilt bereiken, je helderheid hebt over je leven.

Geen helderheid, geen congruentie, geen zelfvertrouwen.

Vaak hebben mensen iets besloten op een bepaald moment voor zichzelf. Een cliënt die zegt: “Ik besloot afstand te nemen van mijn relatie en ging doen wat ik echt wilde.””Of ik koos eindelijk voor de baan die meer bij mij paste.”

Het is zo’n moment dat je besluit om niet meer afhankelijk te zijn van anderen of de situatie om meer jezelf te zijn. Je hebt controle genomen, bedacht wat je wilde en je bent het gaan doen.

#3 Connectie

“Je kan meer vrienden maken in twee maanden door interesse te tonen in de ander,
dan in twee jaar proberen dat mensen interesse tonen in jou”Dale Carnegie

Je hoeft niet extravert te zijn om contact te hebben met anderen. Helemaal niet. Maar het aangaan van verbinding met anderen geeft je wel meer zelfvertrouwen. In contact met de ander leer veel over jezelf en de wereld om je heen. Maar je leert ook hoe anderen denken, en nieuwe wegen bewandelen.

En dat geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.

Het gaat er niet om of je een ‘mensenmens’ bent, maar om de vraag: ben je bereid te leren van anderen? Ben je bereid om hier de tijd voor te nemen? Leren hoe, wat ze denken en nodig hebben? Hoe meer je verbinding zoekt met mensen, des te meer leer je van anderen.

Zoals beschreven bij #1 Competentie: hoe meer je leert, des te meer vaardigheden krijg je. En je hebt hem door, en dus krijg je meer zelfvertrouwen.

Valt jou ook iets op van de 3 C’s?

 

Ik weet niet of jij het onderliggende thema van de 3 C’s ontdekt hebt? De drijfveer van succesvolle mensen met zelfvertrouwen is nieuwsgierigheid.

Het is nieuwsgierigheid dat kennis, vaardig- en mogelijkheden ontwikkelt. Je hebt nieuwsgierigheid nodig om jezelf vragen te stellen over hoe jij wilt leven en zijn. En je hebt nieuwsgierigheid nodig om andere mensen te leren kennen.

Er komt een wiskundige formule in mij naar boven:  Nieuwsgierigheid x (Competentie + Congruentie + Connectie) = Zelfvertrouwen

Ik was als kind al van nature benieuwd naar de ander. Maar nu als coach heb ik dat helemaal. Daarbij wil je als coach voorkomen dat je een beeld vormt van de ander. Dus nieuwsgierig blijven. En die houding heeft mij zoveel gebracht, in de zin van verbinding, plezier en openheid.

Geef je zelfvertrouwen een extra boost


Ik hoop dat door dit blog jij meer zelfvertrouwen gaat krijgen. Of in ieder geval bewustwording.  Daarbij zou het heel erg helpen als je je jezelf positief gaat toespreken. En dan ook echt met zinnetjes als:

 • Ik weet wat ik moet doen en ik geloof in mezelf dat ik dingen kan uitzoeken. Hier ga ik voor!
 • Ik weet dat ik in lijn leef met de persoon die ik wil worden of zijn
 • Ik weet dat ik verbinding kan maken met anderen, omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in de ander en wil helpen.

Als je deze gedachten blijft herhalen dan zijn jouw kansen tot meer zelfvertrouwen zoveel groter geworden. En ik zal niet zeggen dat het makkelijk is. Maar makkelijk is ook niet het doel, groei is dat wel.

 

 

 

 

Bron High performance habits, Brendon Burchard