Je bent klaar met je studie, en dan? Je hebt een baan, en dan? Je bent geld aan het verdienen en hebt een gezin. Toch heb je geen idee wat je wil in het leven. Ik geef je 6, beetje rare, vragen die je kunnen helpen. Weten wat belangrijk is, moet wel leuk zijn.

Deze worsteling kennen we allemaal. “Wat wil ik in mijn leven?” “Wat zijn mijn passies?” Ik had laatst iemand van 40 jaar, die nog steeds geen idee had wat ze nou wilde.

De volgende eye – opener helpt mij enorm relativeren.

“We zijn op een aarde voor een bepaalde tijd. Gedurende die tijd doen we dingen.

Sommige dingen zijn belangrijk, andere onbelangrijk.
Die belangrijke dingen geven ons geluk, plezier en betekenis.

Met de onbelangrijke dingen verdoen onze tijd eigenlijk.” – Mark Manson

Dus als je jezelf vraagt “Wat wil ik in mijn leven?”, dan is de echte vraag “Wat voor belangrijke dingen kan ik doen in de tijd dat ik hier ben?”

Dit is het. Niets meer en niets minder. Helder toch?

Maar ja, als mensen met deze vraag komen, zien ze er als een berg tegenop om hem te beantwoorden. Ze zijn al moedeloos als ze hem stellen. Dus heb ik wat vragen opgesteld. Zo kom jij erachter hoe je jouw tijd op een betekenisvolle manier kan besteden.

Het zijn het een beetje rare vragen. Want jouw zoektocht moet wel een beetje leuk en triggerend zijn. Het moet geen opgave worden.

 

  1. Welk gezeik, gemiemel en gezeur ben jij bereid aan te gaan?

Als jij erachter wil komen dan moet je hier mee om leren gaan.

Het leven is k.., zo nu en dan

Ok, dat klinkt wel heel pessimistisch van mij, maar het heeft mij geholpen om het leven ook gewoon te accepteren voor wat het is. Met zijn ups-and-downs.

Veel vergt een bepaalde opoffering. Jouw pad gaat met obstakels en beren op de weg. Dus de vraag is eigenlijk: welke worsteling en opgave ben je bereid te accepteren? Eigenlijk te omarmen? Dit antwoord bepaalt of jij het kan volhouden. Of jij dat hobbelige pad kan volgen inclusief de kuilen.

Als jij wilt gaan ondernemen, maar je wilt niet falen, dan gaat het niet lukken. Als jij een kunstenaar wil zijn, maar je kan niet tegen de afwijzing, begin dan niet. Als jij mega succesvol wil zijn, maar je wilt niet hard werken, raad eens wat er gebeurt.

Welke onvoorziene, onprettige ervaringen ga jij aan?

 

2. Als jouw 8-jarige-zelf je nu zou zien, waarom zou die dan huilen?

6 rare vragen om te weten wat belangrijk is in het leven. Kiki Kemp Coach en trainer Utrecht

 

Olivia was vroeger zo creatief. Ze knutselde, verzon verhalen bij haar knutsels en kon daar uren mee bezig zijn. Dan ging ze dat buiten in het bos naspelen. Niet omdat het moest. Niet omdat ze indruk wilde maken op anderen. Maar gewoon omdat ze het leuk vond.

En blijkbaar is ze daar mee gestopt. Geen idee waarom.

We zijn geneigd om uit contact te raken met dát wat we als kind vroeger zo leuk vonden. Het volwassen worden, de professionele druk zorgt ervoor dat onze passie verdwijnt. Want wat we nu doen, moet iets opleveren.

Als jouw 8-jarige-zelf jou zou vragen, ‘Hee waarom ben je niet meer creatief?’ en jij zou antwoorden ‘Nee daar ben ik niet goed in’ of ‘Nee niemand zit daar op te wachten’ of ‘Daar kan je geen geld meer verdienen’.  Dan zou zij echt heel hard huilen. Of niet soms?

 

3. Wat zorgt ervoor dat je vergeet te eten en te poepen?

 

Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat je zo met iets bezig was dat je helemaal de tijd was vergeten. Vergeten om te eten.

Voor de een is dat op de Play Station spelen of een muziekinstrument bespelen. Even los van het feit of het slim is om uren computerspelletjes te spelen, Waarom kan je hierin verdwijnen? Misschien wil je jezelf continue verbeteren, competitie hebben met jezelf of anderen.

Als je deze Waarom nu toepast op je baan, je leven of wat je wil dan ligt succes op je te wachten.

Misschien is het voor jou opruimen, iemand iets leren, het oplossen van computerproblemen. Wat het dan ook is, kijk niet alleen wat je ’s nachts ophoudt, maar kijk naar de achterliggende reden.

 

4. Hoe kan je jezelf zo goed mogelijk voor schut zetten?

6 rare vragen om te weten wat belangrijk is in het leven. Kiki Kemp Coach en trainer Utrecht

 

Voordat je ergens goed in bent of iets doet wat jij belangrijk vindt, moet je eerst slecht zijn in iets. Of geen idee hebben wat je doet.

Dit heet uit je comfort zone stappen.

Zet jezelf voor schut, maak veel fouten. Ga op dat podium staan, bel je netwerk of loop ergens naar binnen.

Het heeft allemaal te maken met je kwetsbaar opstellen.

Omarm angst, schaamte en voor gek lopen. Het is onderdeel van jouw pad. De besluiten die jou het meeste angst aanjagen, zijn vaak de besluiten die je moet nemen.

 

5. Pistool tegen je hoofd. Als je de hele dag van huis moest zijn, elke dag, waar zou je dan naar toe gaan en wat zou je dan doen?

 

Onze grootste vijand is dat patroon. We komen in onze sleur. We leiden onszelf af. De bank zit te lekker. De chips is gegeten. En niets gebeurt.

Dit is een probleem.

Passie is het resultaat van actie, niet de oorzaak. Ontdekken wat jouw passie is in het leven en wat belangrijk is, is een doe-en-maak-fouten proces. Je weet niet hoe een activiteit voelt, als je het niet daadwerkelijk doet.

Dus vraag jezelf, als iemand een pistool tegen je hoofd zet en je moet het huis verlaten, elke dag, behalve om te slapen, wat zou je dan kiezen om jezelf bezig te houden? En nee, je mag niet bij Starbucks zitten en op Facebook bladeren.

Laten we net doen alsof er geen televisie, websites of spelletjes zijn. Je mag niet thuis zijn, waar zou je naar toe gaan en wat zou je dan doen?

Opgeven voor een vrijwilligersorganisatie? Een nieuwe studie? Hutten in Afrika bouwen? Leren om muziek te maken? Kroeg in Engeland beginnen?

Wat zou je doen met al die tijd?

Schrijf een aantal antwoorden op, ga op pad en doe het. Bonuspunten als je jezelf ook voor schut zet.

 

6. Als je zou doodgaan binnen nu en een jaar, en je zou dat weten, wat zou je dan doen? 

6 rare vragen om te weten wat belangrijk is in het leven. Kiki Kemp Coach en trainer Utrecht

 

Lastig om over de dood na te denken? En toch heeft het een voordeel. Het zorgt er onder andere voor om te focussen wat nu echt belangrijk is in jouw leven, wat afleidt en verspilde energie is.

Ga op zoek naar dat wat jij belangrijk vindt in het leven. En dat is niet een nieuwe baan maar wat daar achter zit. Het is groter dan jijzelf. Om dat te vinden, moet je van die bank af komen, en de tijd nemen om groots te denken.